Едно социологическо проучване на „Сова Харис” преди дни показа, че

...
Едно социологическо проучване на „Сова Харис” преди дни показа, че
Коментари Харесай

Подготвя ли се втори кабинет на ГЕРБ без Борисов?

Едно социологическо изследване на „ Сова Харис” преди дни сподели, че малко над тридесет % от запитаните са съгласни страната да се ръководи от необятна коалиция. Това незабавно породи подозрения, че стартира подготовка на публичното мнение за формалното влизане на Движение за права и свободи във властта след идните парламентарни избори при започване на идната година или даже по-рано.

Изказвания в тази посока към този момент бяха направени от водещи фигури на придвижването. От друга страна, съпредседателят на „ Демократична България” и водач на „ Да, България” Христо Иванов, след несполучливия си десант на плажа в „ Росенец”, разгласи, че в морския сарай на Ахмед Доган идвали и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова, с цел да „ пазарят политически сделки”. „ Една от тях е бъдещо ръководство, в което Движение за права и свободи ще играе по-голяма роля, без за това да е потърсена волята на българските жители ", съобщи Иванов. С други думи – готви се нова тройна коалиция.

Естествено и Борисов, и Нинова отхвърлиха. Но че въздухът трепери от кавги и нещо се случва, няма подозрение. Според някои анализатори е по-добре преди да са настъпили мощни обществени напрежения и стопански турболенции през есента, които да основат условия за предварителни избори, Бойко Борисов самичък да се отдръпна от властта, „ защото е политически изчерпан”. Високият рейтинг и доверие, основани от първичната обстановка с ковид, към този момент отминаха и оттук насетне той ще събира

повече негативи, в сравнение с позитиви.

Лидерът на ГЕРБ е легендарен със своя инстинкт за политическо оцеляване и доста добре схваща това. Вероятно той също би желал да се отдръпна, само че по какъв начин, откакто напълно основателно има терзания за последствията? Друго би било, в случай че имаше някаква сигурност или гаранции, че няма да бъде закачан и преследван... Или пък продължавайки политическата си кариера в президентското кресло...

Според социолога Кънчо Стойчев пред Борисов има две благоприятни условия: слизане от власт следено или пък непринудено, в това число и посредством избори. За него първият вид е по-изгоден. И това може да стане посредством ново държавно управление в настоящия парламент с нов министър-председател, което „ би осигурило комфортен буфер за Борисов и опция за офанзива на президентския пост като му пристигна времето”.

„ Вариантът с изкарването на цялостен мандат е вероятен, само че и най-рискован заради натрупването на все по-мощен и евентуално единен углавен вот”, счита Стойчев.

Мнението на Димитър Ганев пък е, че Борисов няма политически интерес от подаването на оставка и предварителни парламентарни избори по няколко аргументи. Основната е, че предварителните избори минават през длъжностен кабинет на Румен Радев. Това значи, че ще съобщи цялата власт на своя неприкрит политически опонент”. Ганев обаче прави ангажимента, че

в случай че политическото напрежение продължи

да се повишава, в случай че епидемията се развива и министър председателят губи от наличието си във властта, той има различен ход – оставка на кабинета, само че не и предварителни избори. Според записаната в Конституцията процедура президентът връчва мандат на първата политическа мощ, в тази ситуация – ГЕРБ.

„ Борисов може да образува втори кабинет в границите на настоящето Народно заседание с желанието да се понижи общественото напрежение и да се потърси един самобитен политически рестарт, уверен е политологът. Но за него този сюжет е вероятен, единствено в случай че се случат форсмажорни обстановки.

Приемем ли, че Бойко Борисов реши да избере разновидността с втори кабинет на ГЕРБ в този парламент, който да довърши мандата, поражда въпросът кой ще го оглави. Естествено, не би трябвало да е той, с цел да разтовари от себе си част от насъбраните негативи. Така като единственото задоволително политическо лице през днешния ден се обрисува вицепремиерът Томислав Дончев.

„ Дали Борисов ще е министър председател на второ държавно управление на ГЕРБ, зависи от политическата обстановка, която няма по какъв начин да предвидим. Ако реши, че е по-добре да даде заден за няколко месеца до провеждането на постоянни парламентарни избори през март следващата година, то тогава може да се сформира кабинет, който не е с министър-председател Бойко Борисов. Може да е и с министър председател Борисов, само че в по-широка настройка и консенсус в границите на това Народно заседание, макар че наподобява комплицирано за реализация на този етап”, продължава с разсъжденията си Димитър Ганев

Е, може да се мине и към някакъв по-експертен вид на държавно управление, управлявано от специалист. Това обаче също ще зависи от обстановката и нуждата

да се тушира вероятно общественото напрежение.

„ Движение за права и свободи са подготвени с различен състав на кабинет, има някакъв напън върху Борисов да излезе от властта, само че той няма път отвън нея тъй като смята, че животът му е заплашен отвън властта и знае за какво - тъй като той има доста заслуги за тази работа. Но както пристигна ред на Хашим Тачи, по този начин ще пристигна и тук редът на този, който си е проработил за тази работа и те ще сложат сметката на масата”, включи се по тематиката и водачът на „ Движение 21” Татяна Дончева. Тя загатна, че с изключение на вътрешните ни кавги има и някакъв напън извън върху Борисов да сдаде властта. Според нея без значение от кого са правени фотосите в спалнята му и на чекмеджето с евро, това не можело да стане без помощта и поддръжката на непознати служби.

За сходен сюжет загатват и други анализатори на политическите процеси. Според тях на Борисов по никакъв начин не му е елементарно сега, тъй като е попаднал в окото на „ съвършената буря”. Той получава удари от три страни, които не са съдружници, само че на този стадий ползите им съответстват – от Васил Божков, от Делян Пеевски (и посредством Гешев) и е подложен на някакъв външен напън.

Другият въпрос, който поражда, е

от какво се опасява повече Бойко Борисов

- от длъжностен кабинет или да слезе от властта под напън, загубвайки късмет да се върне още веднъж на власт? Според множеството наблюдаващи той се е окопал в Министерския съвет, тъй като не желае да даде всичко в ръцете на президента Румен Радев, въпреки и за три месеца. Освен това има избрани преимущества да си на власт, до момента в който правиш избори – разполагаш със мощен инструмент, какъвто е бюджетът, можеш да задаваш дневния ред и да показваш управнически триумфи.

Погледнато в профил, с лужебно държавно управление, назначено от президента Радев, не е най-страшното нещо. Да, то може да извади някой и различен фрапиращ образец за несръчност или корупция и ще блокира инструментите за въздействие и операция върху изборния развой и резултатите. Но няма по какъв начин да окаже някаква принуда върху Борисов. Докато другият вид – да натрупа негативи, в това число и поради икономическата рецесия, която се задава и за която и самият той признава, да загуби късмет да се върне във властта и да остане отвън нея, наподобява доста по-опасен за водача на ГЕРБ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР