Едно послание в лондонското метро от това лято бе достатъчно

...
Едно послание в лондонското метро от това лято бе достатъчно
Коментари Харесай

Биткойн: Инвестиционна мания в ерата на фалшивите новини

Едно обръщение в лондонското метро от това лято бе задоволително красноречиво. До картата на линиите и рекламата на билково лекарство срещу стрес имаше апел на фонд, канещ пътуващите да влагат в биткойн и други криптовалути. “Не е нужно криптото да е загадъчно ”, гласеше той. Кампанията за всеобщия пазар имаше смисъл, тъй като биткойн – цифровата валута, основана от компютърни спецове, които малко на брой схващат, се трансформира в инвестиция, за която приказват съвсем всички. Цената й, едвам надхвърляща 300 $ при започване на 2015 година, през декември надскочи границата от 10 000 $, а след това и от 11 000, преди да се успокои на към 10 550 вследствие на шеметна търговия, която подложи на тестване потенциала на платформите и породи опасения от зараждащ се балон.

Подобно трагичното ценово развиване във време на условен застой при акциите и облигациите нямаше по какъв начин да бъде подценено от финансовия свят. Американската фондова борса NASDAQ, съобщи, че възнамерява да започва биткойн фючърсни контракти идната година. Този нейн ход бе последван от сходни решения на съперниците й Chicago Mercantile Exchange и Chicago Board Options Exchange.

Големите банки, служещи като медиатори на тези пазари – което им разрешава да вършат пари от ценовите съмнения и в двете направления, също обмислят да се причислят към търговията с фючърси, макар подозренията по отношение на базисния актив както като средство за предпазване на стойност, по този начин и за разплащане. Според осведомени лица, JPMorgan Chase, оглавявяна от Джейми Даймън, който назова биткойн “измама ”, има намерение да оказва помощ на своите клиенти да търгуват с биткойн фючърси. От Goldman Sachs също обявиха, че изследват сходна пазарна роля.

Популярността на биткойн бележи невероятното развиване на един артикул, основан през 2009 година като компютърен план с отворен код, въодушевен от тайнствения Сатоши Накамото. Това е името, употребявано от индивида или хората, които са основали документа, описващ цифровата валута. Никой до момента не е съумял да откри дали господин Накамото в действителност съществува.

Самият биткойн е низ от компютърен код. Нови биткойни могат да бъдат създавани – до контрактуван предел – от компютри, получили правото да го вършат, като вземат решение комплицирани задания по криптиране. Транзакциите се записват в база данни, наречена блокова верига, или блокчейн. Самоличността на хората, които стоят зад транзакциите, остава скрита. Използват се криптографски техники за отбрана от измами, по тази причина биткойн и неговите подражатели, като етереум, се назовават криптовалути. Нито държавните управления, нито банките играят някаква роля. Резултатът е една капиталова фикс идея, пасваща на нашето съвремие.

Поверителността, предоставяна от биткойн и сходните му криптовалути, дава леговище за лицата, настоящи в по-тъмните кътчета на световната стопанска система.

“Биткойн просто демонстрира какъв брой огромно е търсенето за пране на пари по света ”, споделя Лари Финк, основен изпълнителен шеф на BlackRock, международният водач по ръководство на активи.

Според американския икономист Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова премия, криптовалутата би трябвало да бъде неразрешена. Покачването в цената на биткойн фактически е невиждано. За дванадесетте месеца до 30 ноември цената му се усили с 1773%, достигайки общ размер от съвсем $170 милиарда За съпоставяне, показателят Nasdaq Composite едвам се удвои през последната година от дот-ком взрива. Другите балони на фондовите пазари, като тези от Съединени американски щати през 1929 година, Япония през 1989 година или Китай през 2007 година, бяха почти със същата големина като този в софтуерния бранш.

“Съществуват големи сходства сред дот-ком балона и биткойн ”, споделя Клеър Никълс, старши сътрудник в Invenio Corporate Finance.

Екшънът пристигна допълнително за някои от участниците. Лондонската IG Group, най-голямата английска платформа за онлайн търговия по пазарен дял, спря да предлага някои контракти за биткойн деривати.

Бързият оборот вкара и спомагателен рисков фактор – нови играчи с по-малко идеологически ангажимент към биткойн. Според Гавин Браун, старши учител по финансова стопанска система в университета “Манчестър Метрополитън ” и шеф на хедж фонда за криптовалута Blockchain Capital, с приближаване на прага от 10 000 $ доста дълготрайни притежатели са почнали да продават.

Същевременно регулаторите показват нови опасения. Рандал Карълс, отговарящ за надзора на банките от страна на Федералния запас предизвести, че цифровите валути са “нишов артикул ”, който към момента не се е потвърдил по време на рецесия. Думите му идват единствено седмици след хода на китайското държавно управление за затваряне на обществените биткойн тържища.

В последна сметка, мъчно е да се каже какво тъкмо купуват вложителите. Биткойн е също толкоз странна птица, колкото и хипотетичния си основател, господин Накамото. За разлика от акциите или облигациите, зад нея не стои приходен поток. За разлика от индустриалните или селскостопански артикули, тя няма практическо приложение, което да спомогне за пресмятане на присъщата й стойност. Макар да се разказва като валута, може би е най-удачно да се съпостави с скъпите метали.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР