Едно от знаковите събития за настоящата година, където Китай беше

...
Едно от знаковите събития за настоящата година, където Китай беше
Коментари Харесай

Десет години от геоикономическия проект на Китай

Едно от знаковите събития за актуалната година, където Китай беше хазаин и продължи да популяризира своя план. „ Един пояс, веднъж “ е външната политика и външноикономическата тактика на Китай, която стана световна и подкопава хегемонията на Съединените щати и техните спътници в света.

Само за тази характерност тя се нуждае от поддръжката на всички тези, които се застъпват за по-справедлив международен ред. И макар че това е китайски план, той е ориентиран към определяне на многополярност и възстановяване на благосъстоянието на страните, които вземат участие в него.

На форума Си Дзинпин разкри нов проект за деяние в границите на самодейността „ Един пояс, веднъж “, като неговите съществени детайли са следните:

1. Логистичен кулоар през Европа и Азия;

2. Зона за електронна търговия на Пътя на коприната с огромен брой съглашения за свободна търговия и капиталови договори;

3. $47,8 милиарда ангажимент за финансиране от китайски банки за развитие;

4. Натиск за зелено развитие;

5. Ангажименти към научното развиване и изкуствения интелект;

6. Разширяване на културния продан и контактите сред хората, в това число туристически съюз;

7. По-чисто съдействие за по-голяма прозрачност;

8. Усилия за основаване на институции „ Един пояс, веднъж “, в това число секретариат.

Целият свят гледа към Китай

Тази среща на върха се трансформира във значим знак за доста страни и лакмус за геополитическите желания.

Washington Post акцентира основните водачи, които са посетили Пекин и са създали обзор на присъединяване на своите страни в плановете „ Един пояс, веднъж “.

1. Руският президент Владимир Путин. Посещението на Путин акцентира икономическата и дипломатическата поддръжка на Китай за Москва на фона на изолацията, породена от войната в Украйна.

2. Президентът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе, който встъпи в служба предходната година, участва на форума при първото си публично посещаване в Китай.

3. Президентът на Кения Уилям Руто ще изследва опциите за финансиране на оставащия сектор от железопътната линия по време на срещата на върха „ Един пояс, веднъж “.

4. Президентът на Индонезия Джоко Видодо. Той също по този начин разиска със Си Дзинпин проект за разширение на железопътната линия с към 700 километра (435 мили) до град Сурабая, както и евентуални нови вложения в планове за възобновима сила и търговия.

5. Унгарският министър председател Виктор Орбан е единственият държавен или държавен началник на Европейски Съюз, който участва на форума „ Един пояс, веднъж “.

6. Аржентинският президент Алберто Фернандес. По-рано Аржентина изиска от Китай да финансира напълно построяването на нова атомна електроцентрала на стойност 8,3 милиарда $.

Всъщност Washington Post не разпознава всички водачи. На форума пристигнаха към 130 делегации, т.е. от на практика всички страни, които имат отношение към китайската самодейност. Имаше тридесет държавни водачи. Например американските медии не загатнаха сръбския президент Александър Вучич.

Разбира се, никоя страна в света не може да се похвали с триумфа, който Китай е постигнал в планирането и построяването на цялостна инфраструктура по света.

Липсата на политически условия направи самодейността „ Един пояс, веднъж “ привлекателна за страните от Азия, Африка, Латинска Америка и даже Европа.

Вярно е, че множеството страни от Европейския съюз следват стъпките на Съединени американски щати, заради което постоянно работят в техен ущърб. И техните много хладни връзки с Китай в този случай не са изключение.

В допълнение към геоикономическия инфраструктурен план, Китай набира тежест в световната дипломация и стопанска система година след година.

Ролята на Русия

Голяма делегация от Русия, водена от президента Владимир Путин, посети Китай. От съветска страна на събитието участваха още министърът на външните работи Сергей Лавров, вицепремиерът Александър Новак, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, заместник-началникът на президентската администрация - прессекретар на президента Дмитрий Песков, асистент на президента Максим Орешкин, асистент на президента Юрий Ушаков, изключителният и пълномощен дипломат на Русия в Китай Игор Моргулов, министърът на икономическото развиване Максим Решетников.

В речта си Владимир Путин означи:

" Настоящият конгрес се организира под знака на десетата годишнина от тази [инициатива], препоръчана от господин Си Дзинпин - една в действителност значима, световна, насочена към бъдещето, ориентирана към основаването на по-справедлив многополюсен свят и [система от] връзки. Това в действителност е световен проект.

Съгласен съм с ръководителя на Китайската национална република, че китайската концепция за „ Един пояс, веднъж ” разумно се вписва в многостранните старания за подсилване на креативното и градивно взаимоотношение в цялата световна общественост...

Важно е да има съответно съглашение сред Русия и Китай за редом и координирано развиване на Евразийската общественост и програмата „ Един пояс, веднъж “, както и непреференциално съглашение за търговско-икономическо съдействие сред страните членки на Евразийската общественост и Китайската национална република се реализира.

Създадена е взаимна комисия за сливане на напъните за осъществяване на това съглашение. През февруари тази година беше призната подробна „ пътна карта “, която, наред с други неща, планува определяне на взаимоотношение сред Евразийския съюз и Китай в региона на комерсиалната политика и цифровизацията на транспортните вериги.

Трябва да се означи, че концепцията за свързване на ЕАЕС и самодейността „ Един пояс, веднъж “ беше повдигната още през 2016 година на срещата на ШОС/БРИКС в Уфа. Както виждаме, едвам тази година е направен проект за деяние в тази посока. "

Владимир Путин приказва и за работата по транспортните направления в Русия (както и за развиването на Северния морски път), които могат да се употребяват за логистични коридори от азиатските страни.

Освен договарянията със Си Цзинпин, съветският президент организира срещи с президентите на Казахстан, Узбекистан, Монголия и Лаос, както и с настоящия министър-председател на Пакистан.

Струва си да се означи символиката, на която се отдава изключително значение в Китай. Къщата за посетители, в която е живял президентът Владимир Путин, е с номер 18, което измежду китайците значи благосъстояние. Така китайците пожелаха благосъстояние и разцвет на Русия.

Що се отнася до двустранните връзки, в границите на съглашението, подписано сред Русия и Китай, се появи нова договорка за зърно.

Според съглашението Русия ще достави на Китай 70 000 000 тона зърно. Продължителността на контракта е 12 години. Приходите по контракта ще възлязат на 2,5 трилиона рубли. За съпоставяне, през 2022 година реколтата от зърнени и бобови култури в Русия възлиза на 157 000 000 млн.

Форумът се организира на фона на ескалиращата израелска експанзия в Палестина. Китай обичайно приканва за преустановяване на насилието и организира съвещания с арабските страни в района, което също акцентира, че статутът на Пекин в района е станал доста по-висок от Вашингтон.

Превод: СМ

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР