Едно от световните имена в репродуктивната медицина проф. Тимур Гюрган

...
Едно от световните имена в репродуктивната медицина проф. Тимур Гюрган
Коментари Харесай

Не бива да тласкаме пациентите прибързано към ин витро, смята световнопризнатият проф. Тимур Гюрган

Едно от международните имена в репродуктивната медицина проф. Тимур Гюрган гостува в България, с цел да съветва пациенти с компликации при забременяването. OFFNews беседва с него за характерните му наблюдения у нас, метода му към двойките с този тип проблеми и трендовете в терапията.

Проф. Гюрган се занимава се с ин витро оплождане от 80-те. Бил е учител, доктор и откривател в няколко лечебни заведения в Турция, Англия (London Hospital Medical College, St Bartholomew’s Hospital, Lister Hospital, London Bridge Hospital, Guy’s Hospital), в университета " Хадаса " в Израел, в Канада (Vancouver British Colombia University), в университетската болница на университета " Корнел " в Съединени американски щати и други Има дългогодишна интернационална активност като ръководител и участник във водещите международни и европейски организации на ин витро експертите. В момента управлява центровете за репродуктивна медицина на веригата клиники Medical Park (Турция), като съветва пациенти и в България.

- Проф. Гюрган, не за пръв път сте тук. Какви са усещанията Ви от срещите в пациентите в България? 

- Предишното ми идване тук беше преди година. Много ми харесва, тъй като двойките, които срещам, са страхотни хора. А и хората на Изток имаме сходно схващане за живота. 

Наблюденията ми са, че хората тук от време на време късно основават фамилии. Казаха ми, че двойките постоянно живеят дружно без брак. И от време на време отсрочват основаването на бебе за след сватбата. Или пък дамите срещат късно принца на бял кон.

Изглежда пациентите тук имат потребност главно от информация. Такава им липсва. Посещават разнообразни медицински центрове и  лекари. И въпреки че са интелигентни хора, най-после не знаят каква тъкмо е лечението. Умът няма задоволително информация за това, което се случва с тялото. Затова винаги приказвам за така наречен балансиращ метод. Вярвам, че не можеш да лекуваш само с медикаменти и инжекции. Тялото е едно цяло, по тази причина приказваме за интегрирана медицина. Трябва да търсим баланса - да вземем поради възможни проблеми на клетъчно равнище или пък в някоя от системите, или в душeвността. Ръководейки клиника за репродуктивна медицина, не приемам себе си и екипа си като ин витро техници. Мисля, че не трябва да тласкаме хората към технологиите прекомерно рано преди да сме сложили точна диагноза. Защото от време на време технологиите могат и да ги спрат по пътя към бебето.

- Кои факторите, които въздействат отрицателно фертилитета?

- Голямо въздействие оказват затлъстяването, алкохолът, цигарите имат доста мощен резултат, а също така измененията в околната среда, храненето, ГМО храните, стресът, умората, генетиката. Това се отнася и до мъжа, и до дамата. Безплодието се обрисува като огромен здравословен проблем в международен мащаб наред с такива като рака, диабета. Затова би трябвало да бъде обсъждано точно като заболяване.

- Кога е време една двойка да посети клиника за асистирана репродукция?

- Обикновено хората мислят, че след година несполучливи опити с партньора си би трябвало да отидат в ин витро клиника. Това разбиране е остаряло. Ако имате връзка и мислите за бебе, е добре да отидете на обзор за фертилитет. Да прегледат яйчниците ви, да се ревизира качеството на спермата, да споделите дали сте имали интервенции, дали имате някакви разстройства в менструалния цикъл. Много дами отиват на доктор и споделят, че цикълът им не е напълно постоянен, но са млади и не считат, че имат здравословен проблем. А се оказва да вземем за пример, че яйчниковият потенциал понижава. 

Затова правим диагностика на спермата и на фертилността, ревизираме качеството на яйцеклетката. Много значим фактор е лигавицата на матката, с цел да може да се вгради яйцеклетката. Понякога с изцеление на дребна зараза, лека интервенция или промени в стила на живот проблемите могат да изчезнат и без да се стига до ин витро.

Знам, че в България и в някои елементи на Турция огромен брой пациентки страдат от проблеми с овулацията и менструацията. При някои пациенти използваме терапия с богата на тромбоцити плазма (PRP system), когато кръвни кафези се инжектират в яйчниците при поликистоза и по този начин контролираме овулацията, с цел да могат да забременеят. Фактори са и ендокринните болести, само че и стресът или натискът от фамилията, загуба на доверие у лекаря, нерешителност. Трябва да балансираме мозъка и тялото, с цел да реализираме стремежи резултат. Понякога в подготовката за бебе използваме и озонова терапия и акупунктура. 

Често споделям на пациентите, че не е нужно да прибързват с ин витро процедура. Че могат да забременеят и без нея, ако бъдат съветвани. Понякога пациенти отиват в клиника, поставят им инжекция и им казват се върнат след няколко дни, а в това време те не са наясно какво е това лекуване, заради каква причина влизат в тази процедура. И се отхвърлят от опитите. Ние не желаеме те да прекъсват цикъла на лечението, тъй като по този начин се обричат на живот без дете.

Това е сериозна научна и софтуерна материя и огромна отговорност. Трябва да научим хората по какъв начин да вземат решение коя терапия е подобаваща за тях. 

- Какъв е процентът на успеваемост при ин витро процедурите във вашите клиники?

- Ако звъннете в която и да е ин витро клиника, вярвате ли, че някъде ще ви кажат цифра под 20%? Няма. За мен е неточност да се пита какъв е процентът успеваемост, тъй като той зависи от това какъв брой процедури годишно прави този център. Ние имаме три ин витро центъра - в Анкара, в Истанбул и в източната част на Турция и вършим към 2000 процедури годишно. Но би трябвало да се вземе поради възрастта на пациентите, факторите, проблемите им, яйчниковият потенциал и така нататък Ако приказваме да пациентите с удобна прогноза, мога да ви кажа, че имаме 60% успеваемост. Но ако някой ви каже, че клиниката му има обща успеваемост от 60%, не му вярвайте. Защото, в случай че вземем да вземем за пример групата с пациенти сред 42-44 година, максимумът е 20-23% успеваемост.

- Какви новаторски способи употребявате за повишение на успеваемостта?

- На първо място слагам акцент върху самостоятелния метод.

Разработили сме система, която управлявам, имаме три центъра, десетима ембриолози, генетици. Не вършим единствено ин витро процедури. Затова не представяме програмата си единствено като ин витро център, а като център за репродуктивна медицина и хирургия.

Знаете ли, имаме двойки от Близкия Изток - от страни като Ирак, Сирия, Иран. Сега влагам доста сила и старания за пациентите в България, тъй като нашият център в Истанбул е на близко разстояние. 

- Цените на лечението налични ли са за пациентите от България?

- Да, схваща. Сравних ги с предлаганите в София и Варна. В нашите центрове услугите не са по-скъпи от тук. Трябва само да се свържат с нас. Не е належащо да пътуват до Турция прекомерно постоянно. Понякога аз или експерти от екипа ми идваме да консултираме пациенти тук. Имаме представител в България, който да провежда връзката.

- Поддръжник ли сте на имплантирането на повече от една яйцеклетки? Кой е идеалният вид съгласно Вас?

- Тази преценка се прави още веднъж самостоятелно за всеки пациент. Броят на върнатите в утробата ембриони не трябва да се контролира със закон. Това е просвета! Хората очакват да им помогнем да имат бебе. И в случай че законът ни притиска да използваме една яйцеклетка, тя не всеки път подсигурява, че ще последва бременност. А в това време пациентите не могат да вършат опит след опит и да заплащат за това всякога. В Съединени американски щати да вземем за пример няма регулация. В държави като Кипър се вграждат и 4-5, а по-късно се пристъпва към редукция. Това също не е добра процедура. Говорим за просвета. На базата на опита преценяме и предлагаме най-хубавия вид на всеки пациент, с цел да реализираме едноплодна бременност.

Отделно, доста дами, които дълго време не са имали деца, желаят да забременеят с близнаци. Но не по този начин стои въпросът с тризнаците и не става въпрос единствено за решение на родителите, а за фактори като раждане на недоносени деца, за цената на лечението след това. Отново би трябвало да се откри баланс.

Затова дано обобщя, че за нас целият развой е отговорност. Въпросът не е в парите, а в отговорността. Основана на науката и опита.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР