Едно от семействата на разменените в столичната АГ болница Шейново

...
Едно от семействата на разменените в столичната АГ болница Шейново
Коментари Харесай

Едно от семействата с разменените бебета съди "Шейново" за 300 000 лв.

Едно от фамилиите на разменените в столичната АГ болница " Шейново " е внесло иск за 300 000 лева против лечебното заведение. Това оповестиха от Софийския градски съд. Предстои делото да бъде разпределено на инцидентен принцип на съдия-докладчик.

Семействата на разменените бебета упорстваха да получат общо 600 хиляди лева без правосъден развой. Болницата обаче отхвърли да заплати без дело. 

За размяната на бебетата се разбра в края на предходната година. 2 месеца след раждането една от майките се усъмнила, че отглежда непознато дете и направила ДНК тест, който го удостоверил. От това стартира и разплитането на историята. През януари бебета бяха върнати на биологичните им родители без правосъдни процедури, само че двете фамилии желаеха по 300 000 лв. за породени неимуществени вреди.

Съветът на шефовете на " Шейново " обаче употребява външен съветник - юристът по здравно право Мария Шаркова. Тя е анализирала близо 600 каузи в региона на медицинските грешки в интервала от 2007 година до 2022 година Анализирани са и други каузи, по които се присъждат компенсации за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, терзание, потрес от поднесена информация, страдалчество (без причиняване на физически увреждания).

" Един от главните причини на сътрудниците, представляващи потърпевшите фамилии, касае безпрецедентността на случая. С нея те обосновават размера на претенцията си. Всъщност в разбора съм показала доста невиждани случаи, а такива са постоянно срещани в региона на медицинските деликти. Това събитие, единствено по себе си, не е мотив, засягащ размера на компенсациите. Размерът се дефинира от съда, откакто се посочат вредите и се съберат доказателства за техния интензитет ", разяснява преди дни Шаркова.

След случая в болничното заведение започнаха в резултат на които трима души бяха осъдени с предизвестие за уволняване. Старши акушерката бе намалена в служба, осъден бе и дежурният доктор. Проверка на агенция  " Медицински контрол " откри несбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища. Прокуратурата също образува следствие, което продължава и все още.

Съдия, който гледа каузи за вреди, наскоро разясниха пред " Сега ", че рационалното обезщетение би било не повече от 40 000 лева " Все отново противоправното положение е траяло 4 месеца, а страданията са били в къс интервал, откакто фамилиите са разбрали за размяната ", изясни магистратът. И добави, че въпреки всичко има и съпричиняване, защото майките са имали гривна и са могли да видят тази на бебето. " 300 000 лева се присъждат на доста тежки увреждания, като будна кома, парализа и така нататък Дори за гибел не се присъждат 300 000 лева ", уточни още съдията. Според него съдебната процедура изрично дава в пъти по-големи компенсации за телесни увреждания, в сравнение с за стрес или уронено положително име и други сходни морални премеждия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР