Едно от сдруженията, които се занимават с администриране на авторски

...
Едно от сдруженията, които се занимават с администриране на авторски
Коментари Харесай

Искат да плащаме данък за закупуване на празни флашки и дискове

Едно от сдруженията, които се занимават с администриране на авторски права, упорства страната да вкара налог, който потребителите да заплащат при закупуване на празни флаш-памети и дискове. Организацията даже е подала тъжба до Европейската комисия против България, тъй като нашето законодателство не съответствало с правото на Европейски Съюз по отношение на "частното прекопирване ". Става въпрос за копирането на творби върху празни носители, да вземем за пример дискове, хард дискове, флаш-памети и други. "Ако в цяла Европа такива правила са публикувани и от тази активност се генерират над 581 млн. евро за правоносителите, то в България правната уредба де факто не работи ",твърдят от сдружението.
Българските институции неведнъж са алармирани за обстановката, в това число посредством резолюции от CISAC - Международната конфедерация на сдруженията на създатели и композитори, и целеви акции. Въпреки това тези сигнали до момента постоянно са били неглижирани от страната, жалват се от организацията, администрираща авторски права.
Преди ден 10 интернационалните организации сезирали еврокомисаря в Цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел в поддръжка на причините на българското сдружение. Международните организации алармирали, че българската система също по този начин подценява наредбите на Бернската спогодба, Договора на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност за осъществяванията и звукозаписите (WPPT), както и Международния контракт за обвързваните с търговията аспекти на интелектуалната благосъстоятелност (TRIPS), които България и Европейският съюз са длъжни да съблюдават.
"Това е по този начин, тъй като българската система безпричинно накърнява законните ползи на правоносителите посредством ограничение на тяхното извънредно право на възпроизвеждане и в същото време не дава ефикасен механизъм за обективна отплата за загубата на доходи или за щета, породена от актове на частно прекопирване ", показали организациите в писмото си до Габриел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР