Едно от предложенията на БСП в алтернативния бюджет, който ще

...
Едно от предложенията на БСП в алтернативния бюджет, който ще
Коментари Харесай

Лекарствата за деца до 14 години да са безплатни предлагат от БСП

Едно от предложенията на Българска социалистическа партия в различния бюджет, който ще бъде импортиран в Народното събрание, е медикаментите за всички деца 14 години да са безвъзмездни. Социалистите не престават да упорстват за понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите на 9 %. Страната ни е на едно от първите места в Европа по доплащане за лекуване, разяснява депутатът Анна Славова в ефира на БСТВ. Болниците да престанат да бъдат търговски сдружения е безапелационната позиция на Българска социалистическа партия, която е главен приорирет в предлагата здравна промяна. Оттук идва казусът и със заплатите на медицинските експерти, и с остойностяването на клиничните пътеки. Лечебните заведения не могат да бъдат търговски сдружения, акцентира Славова.
Тя разяснява и проблемите на сегашната детска болница, която е единствената в страната. Тази болница не разполага с поделение по образна диагностика. Там няма нито скенер, нито ядрено-магнитен резонанс. Това значи, че доста деца биват пренасяни в мраз и сняг по улиците в колички до прилежащата болница, с цел да им бъде направено несъмнено проучване. Това е немислимо в 21-ви век, възмути се националният представител.
Относно построяването на новата детска болница в остаряла постройка, Славова означи, че са отпуснати 100 милиона за възобновяване на постройката, с цел да стане детска болница и настрана Здравното министерство кандидатства пред Европейски Съюз за още 100 млн. лв.. Тя изясни, че по планове една нова детска болница може да излезе към 50 млн. лева " Отправих питане към Министерство на здравеопазването да се даде отчета за положението на тази постройка, защото имам информация, че има голям брой проблеми в структурата й, и е съвсем невероятно дострояването. Въпросът ми към здравния министър е- за какво вместо да се построи изцяло нова болница за доста по-малко средства, той продължава да упорства детската болница да бъде в остаряла постройка, на която първата й копка е направена през 1976 година ", попита Анна Славова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР