Eдно от последните проучвания, публикувано в доста реномирано списание, доказва,

...
Eдно от последните проучвания, публикувано в доста реномирано списание, доказва,
Коментари Харесай

Ново проучване: Бременните и кърмещите жени могат да се ваксинират

Eдно от последните изследвания, оповестено в много реномирано списание, потвърждава, че за момента не е открита някаква директна връзка за утежняване на положението на майката или последствия за бебето, в случай че имунизацията против Covid-19 се предприеме от 24-та гестационна седмица. Това сподели доцент доктор Петя Чавеева от Асоциацията по майчино-фетална медицина по БТВ.

" Отваряме скобата - това са нови данни, дано да дадем късмет да имаме още повече информация, с цел да може доста съответно да осведомяваме и да консултираме своите пациенти. Когато приказваме за един риск 1/100 - 1/1000, не наподобява толкоз зле в нашите очи ", добави тя.

" Кърмещите дами също могат да се възползват ", съобщи доктор Виолета Стратиева. " Последните изследвания демонстрират, че и трансплацентарно минават антитела, в случай че майката е минала Коронавирус зараза, както и имунизирана, тъй че децата се възползват. За кърмещите дами няма проблем, не се излъчва в майчиното мляко. Биха могли да бъдат имунизирани ".

Д-р Мария Янкова сподели, че по време на пандемията за тях също е било с напрежение, както за всички лекари: " Успяхме да се приспособяваме по някакъв метод към обстановката, с цел да може да не прекъсваме работата, която имаме, и успяхме да го създадем напълно безпрепятствено този преход, което е отлично.

Лишихме се от доста неща, както всички останали, само че гледаме с оптимизъм напред. Обърнали сме взор към новото, ще имаме нов конгрес на Асоциацията по майчина и фетална медицина и това ни дава сили за нови неща, за битка и повече професионални триумфи, добави доктор Виолета Стратиева.

Хубавото в тази ситуация е, че единствено 7% от бременните дами се усложняват с нещо тежко, съществено, само че пък хубавото е, че с способите на феталната медицина можем доста първоначално да хванем проблемите, т.е. да създадем нужния скрининг, с цел да може бременната жена и фетуса след това да се възползват, добави доктор Виолета Стратиева.

Случаите, които са обект на моя интерес, са случаите, които са подложени на вътреутробна фетална хирургия, а точно тези най-малки наши пациенти, които не биха имали добър късмет след раждането си да имат положително развиване, имат потребност от вътреутробна фетална хирургия. Дори по време на пандемия ние не си давахме сметка, че посредством асоциацията, посредством общи старания и това да прокараме вътреутробната фетална хирургия като държание и като лекуване по време на бременност, по време на корона имахме опция да третираме пациенти, които идват даже от други страни. Последният ми случай пристигна от Северна Македония с тежък фетофетален трансфузионен синдром. Това значи, че две близначета страдат между тях с обмяна на кръвопоток, на повърхността на плацентата и тяхното само лекуване е лазеркоагулация на междублизначните анастомози, положение, което им дава късмет да оцелеят. Те към този момент са 32-ра седмица и имах доста прекрасен есемес, че бременността продължава и родителите се усещат признателни, че са били в сигурни ръце, описа доцент доктор Петя Чавеева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР