Едно от поразителните предупреждения в неотдавнашна бяла книга на Пентагона

...
Едно от поразителните предупреждения в неотдавнашна бяла книга на Пентагона
Коментари Харесай

Какъв е печелившият ход за Америка, ако Русия разиграе китайската карта?

Едно от поразителните предизвестия в неотдавнашна бяла книга на Пентагона за възходящата стратегическа опасност от Русия е, че нейният президент Владимир Путин може да направи " тъкмо противоположното на Никсън " и да разиграе своя версия на " китайската карта " със Съединените щати - има се поради тактиката на някогашния американски президент за опълчване на тези двама съперници един против различен.

До наскоро всевъзможни връзки сред Русия и Китай можеха значително да бъдат омаловажени като брак по сметка с лимитирано въздействие върху американските ползи. Но откогато западните страни постановиха наказания на Русия, откакто тя нахлу в Украйна през 2014 година, китайските и съветските управляващи от ден на ден сплотяват напъните си, отнасят се с неуважение към демокрацията от западен вид и се показват като опция на следвоенното водачество на Америка. Сега Китай и Русия даже се сближават още повече, предполагайки по-трайни ангажименти, които може да се окаже мъчно предизвикателство за Съединените щати.

" Ако Москва и Пекин станат още по-близки, международната система тотално ще се промени, а това ще засегне американското въздействие върху нея ", написа преподавателят във Военноморската академия Джон Акуила в отчета, квалифициран и благодарение на чиновници на министерството на защитата и други анализатори.

Най-новото доказателство за стоплянето на връзките беше една среща в Москва предишния месец, на която Путин благодари на китайския водач Си Цзинпин, че е направил допустимо комерсиалният продан сред двете страни да доближи над 100 милиарда $ през 2018 година - с 30 % повече от предходната година, и индиректен укор към комерсиалното опълчване на Америка с Китай. Двете страни подписаха повече от 24 съглашения. Срещата се състоя малко откакто Си назова Путин своя " най-хубав и непосредствен другар ".

Двамата водачи са се срещали съвсем 30 пъти от 2013 година Наскоро Русия се съгласи да продаде на Китай най-новите си военни технологии, в това число ракети земя-въздух С-400 и изтребители Су-35.

Китай и Русия от време на време организират взаимни военни учения от над 10 години, само че през 2012 година започнаха военноморски маневри в Средиземно море, а предходната есен организираха в Сибир най-големите съгласно Русия военни игри от десетилетия. Планират и в бъдеще постоянно да провеждат общи учения.

Топенето на ледовете основава нови благоприятни условия за петролни и газови сондажи и наскоро откриватели от двете страни се договориха да открият взаимен арктически изследователски център. Те постоянно гласоподават еднообразно в Организацията на обединените народи и имат сходни позиции за Иран и Северна Корея. И двете стават много по-активни в Близкия изток, където Русия се пробва да си възвърне статута на водеща мощ, а Китай се пробва да построи връзки с енергийни снабдители като Иран.

Бялата книга на Пентагона и отчет на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания предизвестяват, че Съединените щати и техните съдружници не подхващат задоволително бързо дейности, с цел да се опълчват на напъните на Русия и Китай за дестабилизиране с тактики, присъщи на " сивата зона " - потребление на прокси войски, на политическа и икономическа насила, дезинформация, кибероперации и заглушаващи технологии против американски спътници.

В обръщението си за положението на страната през февруари Путин изрази убеденост, че връзките с Китай ще усилят сигурността и благоденствието на Русия, изключително откакто обвърза проекта си за Евразийския стопански съюз с амбициозната китайска самодейност " Един пояс, веднъж " - гигантска инфраструктурна стратегия, замислена да свързва Китай с Азия, Африка и Европа.

Като се има поради неговата икономическа, военна и софтуерна траектория, съчетана с властническия му модел, точно Китай, а не Русия е по-голямото предизвикателство за американските цели в дълготраен проект. Това значи, че американският президент Тръмп с право се пробва да построи по-здрави връзки с Русия и да я отдалечи от Китай. Но неговият метод е некадърен и на моменти даже в несъгласие с американските ползи и полезности. Америка не може да се стреми към по-близки връзки със съперническа мощ с цената на игнориране на нейната интервенция в американската народна власт. Но даже през Студената война Съединените щати и Съветският съюз постоянно реализираха прогрес в едно направление на своите връзки и в същото време оставаха в спор в други аспекти.

Съединените щати и Русия могат да разширят своето съдействие в Космоса. Съединените щати към този момент зависят от съветските ракети, с цел да стигат до Международната галактическа станция. Те също по този начин могат да продължат да работят в тясно съдействие в Арктика като членове на Арктическия съвет, договорил правно обвързващи съглашения, уреждащи интервенциите за търсене и избавяне и реагирането при петролни разливи. А могат да възобновят и съдействието в контрола върху въоръженията, изключително като удължат новия контракт СТАРТ. Обнадеждаващо беше, че висши чиновници на Държавния департамент се срещнаха със свои съветски сътрудници два пъти през последните седмици, в това число в Женева предходната сряда, въпреки да нямаше непосреден симптом, че двете страни са постигнали някакъв прогрес по контрола върху въоръженията и други значими въпроси.

Като се има поради тяхната история, Китай и Русия може в никакъв случай да не стигнат до формален съюз. Двете бяха разграничени от война и идеологически съперничества и даже в този момент се съревновават за въздействие в Източна, Централна Азия и Арктика. Различните им траектории също биха затруднили постигането на съюз. Китай е изгряваща мощ и преобладаващият партньор; Русия е в крах. Китай има втората по величина стопанска система в света; съветската даже не е в първите 10.

Все отново те могат да намерят повече общи цели, в допълнение заплашвайки западните ползи. Необходимо е Америка да сплоти своите демократични съдружници, а не да им се кара, и да показа по-уверена визия за своя политически и стопански модел.

 

 в. " Ню Йорк таймс " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР