Едно от първите писмени сведения за използването на циркония е

...
Едно от първите писмени сведения за използването на циркония е
Коментари Харесай

Свойства и символика на циркония

Едно от първите писмени сведения за потреблението на циркония е от 6-ти век. Още по-ранни данни се откриват и в антични индуиски текстове, в които се загатва, че той е един от многото скъпоценни камъни на Дървото Капла. То е обвързвано с тяхната вяра, а съгласно преданията листата му били изтъкани от зелен цирконий.

В древността цирконият се е наричал Hyacinth или Jacinth – латинското название на зюмбюла. Легендата споделя за красивия Хеацинт, който бил убит от Аполон, който завидял на хубостта му. Красотата на Хеацинт се запечатала в аления циркон.

Цирконият се среща в необятна гама от цветове. Въпреки това най-популярен е безцветният циркон. Визуално той е доста сходен на диамантите. Различава се от тях по двойното си отразяване и износването и затъпяването на шлифованите ръбове.

В природата всеки циркон в чисто положение е прозрачен. Когато в него попаднат избрани примеси, той се оцветява в жълто, оранжево, синьо, алено, кафяво и зелено.

В чистата си форма цирконият е доста хубав драгоценен камък. Въпреки това през днешния ден всеобщо се създава в изкуствени условия. Естествено придобит цирконий се внася от Камбоджа, Шри Ланка, Тайланд, Мианмар, Австралия и други.

Цирконият е един от най-тежките скъпоценни камъни. Въпреки че е мъчно, бижутата с него могат да се изтъркат. Поради това честа процедура на търговците е да увиват всяко настрана парче в хартия, с цел да не се търкат едно в друго.

 Камък цирконий

Цирконият е прочут като камъкът на тихите трептения. Смята се, че може да обезпечи по-чиста връзка сред вътрешното ви Аз и духовните учители. Той разрешава на човек да реализира мир със себе си.

Цирконият се среща в доста цветове, като някои от тях са изкуствено основани. Различните цветове имат и разнообразни лечебни и вълшебен свойства:

- прозрачен цирконий – почиства аурата и се носи за защита;

- жълт цирконий – носи мъдрост, притегля любовта и се носи се за увеличение на половата енергия;

- оранжев цирконий – усилва хубостта и прогонва ревнивост и страхове;

- червен цирконий – притегля благосъстоянието, лекува контузии, успокоява болката, гони зли духове и кошмари;

- зелен цирконий – притегля другарства и богатство;

- светлосин цирконий – балансира и зарежда;

- розов циркон – подкрепя астралното пътешестване през нощта, по време на сън;

- кафяв циркон – лекува главоболие;

- лилав циркон – употребява се за вълшебства за привличане на пари.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР