Едно от първите неща, които Володимир Зеленски, комедийният актьор, влязъл

...
Едно от първите неща, които Володимир Зеленски, комедийният актьор, влязъл
Коментари Харесай

Рускоезичният президент на Украйна дава лъч надежда за разкъсвания от война Изток

Едно от първите неща, които Володимир Зеленски, комедийният артист, влезнал в политиката, направи откакто встъпи в служба като президент на Украйна, бе да сервира маслинова клонка на популации най-вече с рускоезични хора район Донбас, като заприказва на съветски.

Този жест, изработен във встъпителната му тирада в украинския парламент през май, бе разтягане на ръка към хората в Донбас, по-голямата част от който е следена от сепаратисти. Според някои отзиви той дава лъч вяра в един лишил 13 000 човешки живота спор, който няма изгледи да бъде организиран.

Езикът бе фактор за експлоадирането на спора през 2014 година. Рускоезичните поданици на Донбас показваха опасения, че Киев ще им наложи украинския език. Според Украйна Русия е употребила тези страхове, с цел да провокира протест против Киев, подсилен от Москва с бойци и оръжия. Руското държавно управление споделя, че дава единствено политическа и филантропична помощ на бунтовниците.

Контролираните от сепаратисти зони в Донбас не взеха присъединяване в президентските избори в Украйна през април, извоювани от Зеленски. Хората там няма да гласоподават и на парламентарните избори в неделя, които новата президентска партия " Слуга на народа " се чака да завоюва с помощта на антикорупционната си предизборна стратегия.

За Донбас обаче Зеленски излиза от матрицата на украинските водачи, които от 2014 година - когато Москва постави ръка върху украинския Кримски полуостров - избягваха да употребяват обществено съветски.

" Той знае съветски по-добре от украински, каквото и да го учат там. Никога няма да знае украински толкоз добре, колкото съветския ", сподели пред телевизия Ройтерс Людмила Корнеева, 65-годишна продавачка на пазар в Донецк, най-големия град в Донбас.

Дмитрий Барабанов, на 31, шеф на бар с наргилета в Донецк, сподели, че потреблението и на украински, и на съветски от страна на Зеленски отразява действителността за хората в района.

" Граничим с Русия. Всички имаме родственици в Русия, всички използваме този език и приказваме съветски тук ", съобщи той. " Когато отида в Украйна, приказвам съветски и украински ".

НЕДОВЕРИЕ

Зеленски сподели, че ще направи всичко по силите си, с цел да постави завършек на спора в Донбас, само че без териториални отстъпки пред сепаратистите.

Сключването на договорка в Донбас остава изпълнено с компликации. Сепаратистите са недоверчиви към Киев, техните съветски поддръжници не дават признаци, че са склонни да изпълнят настояванията на Киев, а болшинството украински гласоподаватели може да не простят за нещо, което възприемат като опасност за териториалната целокупност на Украйна.

" Много хора желаят (мир) непременно... За мен това е изцяло недопустимо ":, сподели Алексей Пичахчи, преместил се от следения от бунтовници Донецк в Славянск - град, високомерен от държавните сили при огромно оттегляне на бунтовниците през 2014 година

" Живеех в Донецк, имах чудесна работа, всичко беше добре. След това пристигна този " съветски свят " и аз просто не мога да пребивавам с него ", сподели Пичахчи, имайки поради съветския шовинизъм на сепаратистите. " Как можеш да приказваш за взаимни отстъпки с хора, които са ти разрушили живота? ", попита той.

 

Мария Цветкова от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР