Едно от основните училища в Благоевград остава без първокласници.За училището

...
Едно от основните училища в Благоевград остава без първокласници.За училището
Коментари Харесай

Основно училище остана без първокласници

Едно от главните учебни заведения в Благоевград остава без първокласници.

За учебното заведение се чу през лятото, откакто управлението му разгласи посредством пост във Фейсбук, че няма да приема ромски деца. Сега обаче няма никакви паралелки.   

Според шефа Василка Величкова първокласници в учебното заведение няма, тъй като всички деца в региона са били записани непозволено в други учебни заведения, които са надалеч от квартала. На тяхно място в 9-о учебно заведение идват най-вече деца от също толкоз отдалечената ромска махала, а това се отразява на имиджа на учебното заведение.

" Закъсняхме да реагираме на погрешно разпределените възпитаници на територията на община Благоевград. Учениците от квартал " Ален Мак ", в който се намира учебното заведение, към този момент бяха записани безусловно нелегално и непозволено в други учебни заведения. Те бяха откраднати и ние реагирахме по-късно, откакто приключи приема на първокласници ", разяснява Василка Величкова, шеф на ОУ " Пейо Яворово ".

Родителите в квартала признават, че избират да записват децата си в по-отдалечени квартали, тъй като там учениците от ромски генезис в класовете са надалеч по-малко.

В момента огромна част от паралелките в 9-о учебно заведение са формирани напълно от деца от ромски генезис, съгласно шефа това заплашва учебното заведение от сегрегация, а след това и от закриване.

" Надявам се и съм уверена, че това е единствената нулева година без първи клас, само че това не ни тормози и ние продължаваме работа като единственото учебно заведение в квартала. И се надявам да имаме положително бъдеще ", съобщи Василка Величкова.

През тази година управлението на 9-о учебно заведение в Благоевград ще работи по европейски стратегии с учебни заведения сътрудници със сходни проблеми от цяла Европа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР