Едно от основните констатирани несъответствия са липсата на напомняне на

...
Едно от основните констатирани несъответствия са липсата на напомняне на
Коментари Харесай

КЗП Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Едно от главните установени несъответствия са неналичието на увещание на потребителите за правото им на отвод от онлайн покупката в 14-дневен период

24 електронни магазина за продажба на автомобилни гуми в границите на тематична акция е проверила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). В 13 случая са формирани актове за разнообразни нарушавания. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов в " Денят стартира ” по Българската национална телевизия (БНТ).

" Не са нарушавания, които биха могли да изкривят пазара. Става въпрос за неправилно или ненапълно даване на информацията, която е наложителна за всеки онлайн магазин. Тя е значима и въпреки че множеството консуматори я знаят преди да са отворили въпросния уебсайт, въпреки всичко всеки онлайн търговец е задължен да съблюдава закона ”, разяснява Маргаритов.

Той уточни, че едно от главните установени несъответствия са неналичието на увещание на потребителите за правото им на отвод от онлайн покупката в 14-дневен период. " Търговецът е задължен в електронния си магазин да разгласи, че клиентите му ще могат да упражнят това право, попълвайки формуляр, с цел да стане по-бързо и елементарно връщането на парите ”, добави ръководителят на КЗП.

Друго нарушаване е неналичието на информация за различно решение на зародил спор сред потребителя и търговеца във връзка покупката. " От няколко години доста интензивно, в това число и в онлайн среда се развиват способите за различно решение на разногласия – така наречен помирителни комисии. Има онлайн платформа, която спомага на потребителите това да става по-бързо и елементарно, когато приказваме за трансгранични потребителски разногласия. И тази информация би трябвало да е налична във всички електронни магазини ”, обясни Маргаритов.

В студиото на Българска национална телевизия преди края на зимата и началото на пролетта ръководителят на КЗП разяснява и сезонните понижения. " Най-важното от позиция на търговците, които организират такива акции, е да не подвеждат потребителите, че понижението е по-голямо, в сравнение с е фактически ”, настоя той и посочи, че процентът на понижението следва да се пресметна от последната цена, на която стоката е продавана най-малко 30 дни. " Затова тези " понижения в пониженията ” от време на време са неточни. Когато търговецът Ви каже, че нещо е на 70% понижение, откакто преди този момент е било на 20% и в този момент му е добавил още 30%, това не е истина ”, сподели още ръководителят на КЗП.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР