Едно от очакваните събития на международния фестивал на документалното кино

...
Едно от очакваните събития на международния фестивал на документалното кино
Коментари Харесай

Пясък в чекмедже – филм за търсенето на дома по целия свят

Едно от предстоящите събития на интернационалния фестивал на документалното кино " Sofia Biting Docs " е филмът " Пясък в чекмедже " с присъединяване на проф. Калин Янакиев. Сценарист е Надя Христова, която е създател и на документалните филми " Чудо огромно " и " 17 мига до края на света "

" Пясък в чекмедже " е предизвикан от известните във времето на нискотарифните самолетни компании заглавия като " Местата, които би трябвало да забележим, преди да умрем ". Филмът предлага истинска ранглиста със 7 топ туристически дестинации, само че истинският му план е наслагването на картините на плажовете с бял пясък с пътуването на духа.

Авторите се пробват да съчетаят пътуването " по хоризонталата " (като елементарен турист) с едновременното пътешестване " по вертикалата " – надълбоко към себе си. За пътя " по вертикалата " описват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров. Филмът демонстрира и част от живота на дребната българска имигрантска общественост в Кент, Англия.

" Освен занимателни мигове и размишления на тематика пътуване, основателите на кино лентата се надяват да окуражат всички, които са склонни да повярват: най-хубавото е прикрито за очите ", дават обещание създателите на " Пясък в чекмедже ", перифразирайки " Малкият принц ".

" В този свят ние нямаме един истински и същински дом. Поради тази причина и се стремим някъде надалеч. Ако попитаме индивида, който си показва тоя топос - плажа с белия пясък, къде се намира, сигурно ще ви отговори, че е някъде надалеч. Той заради тази причина и потегля да го търси. Затова и човек пътешества по земята - ние търсим разнообразни, далечни места, в които най-накрая да се приберем в своя дом. ", споделя Калин Янакиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР