Едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с

...
Едно от обвиняемите лица за незаконен прием на студенти с
Коментари Харесай

Обвиняем за схемата в Медицинския университет заплаши разследващите

Едно от обвинените лица за противозаконен банкет на студенти с подправени документи в Медицинския университет в София е отправило сериозна опасност към проверяващия екип на прокуратурата. Това сподели за Българска национална телевизия представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. Екипът се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от сътрудници на ДАНС и ГДБОП. Заплахата била с думите "Ще плачете с кървави сълзи. " По думите на Арнаудова проверяващите ще приготвят писмен отчет за това държание, което е породило състоятелен боязън у екипа. Тя разяснява, че не трябва да се позволява сходно отношение към проверяващите и ще бъдат подхванати дейности от страна на основния прокурор за недопускане на сходни случаи.

Говорителят на основния прокурор удостовери, че като началник на проведената незаконна група е упрекнат някогашният ректор на образователното заведение проф. Ваньо Митев. Той е получил разпореждане си за привличане. На две от упрекнатите лица са повдигнати обособени обвинявания за закононарушения по работа. Това са участници в групата,които са нарушили и неизпълнили служебни отговорности по отношение на приема на задгранични студенти.

"Обвиненията, които са повдигнати от профилираната прокуратура, са за управление на едно лице и присъединяване на всички останали петима в проведена незаконна група. Разследването към този миг има две съществени посоки. Едното е активността на групата по т.нар противозаконен банкет на задгранични студенти, която активност генерира и е сложила в заплаха националната сигурност на Република България, по тази причина следствието се води от профилирана прокуратура. Второто направление, по което интензивно се събират доказателства, е активността на управителни чиновници от Медицинския университет, касаещи проявена занемареност при осъществяване на публични поръчки ", изясни Арнаудова.

Говорителят на основния прокурор сподели още, че досега правосъдното произвеждане е над 200 тома като е почнала още от септември.

"Официално по документи един огромен кръг от задгранични студенти за издържали изпити и са почнали образованието си по медицина на британски език. Установихме, че документите, които са били предоставени на Медицинския университет,са били подготвяни от членовете на проведената незаконна група и е притурен подобен тип на тези документи, че да послужат за вписването им като такива в МУ. Лицата,които се проверяват, са главно от арабски генезис, за тях е открито, че част от тях даже не владеят британски език. Най-сериозна индиция за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на адресите, които попадат в формалните им документи, т.е евентуално това са безусловно мними студенти, които употребяват този канал, с цел да навлязат на територията на Република България. Получавайки статут на постоянни студенти постоянно образование, те получават статут на краткотрайно пребиваващи лица на територията на Европейски Съюз, което им разрешава свободно напредване на територията на Европейски Съюз. Този канал би могъл да бъде употребен и за задачите на терористична опасност и за затулен противозаконен трафик на мигранти. Разследването продължава ", съобщи Арнаудова.

До момента профилираната прокуратурата е направила 40 претърсвания на територията на София, а 27 лица са обискирани. Продължават дейностите по следствията.

На 20 студенти са прегледани досиетата, а общо 150 студентски досиета са конфискувани като ще продължи събирането на доказателства. "Опасността,която съществуваше първоначално, все още е обезвредена, доколкото незаконния канал към този момент не съществува вследствие на дейностите на прокуратурата, сподели още Арнаудова.

Припомняме, че профилираната прокуратура повдигна обвиняване на шестима души за противозаконен банкет на студенти с подправени документи в Медицинския университет в София. На обвинените е избрана мярка за неотклонение парична гаранция от по 200 хиляди лева за всеки от тях. Седмица по-рано при акция на ГДБОП бяха конфискувани документи и отведени за разпит чиновници на университета.

По данни на прокуратурата проведената незаконна група е работила 2015- 2017 година. Чрез компания медиатор са набирани искащи да станат студенти. След това са били записвани с подправени документи, а изпитите им се уреждали от длъжностни лица в Медицинския университет. Приемането по този метод е коствало сред 40 000 - 50 000 евро. До момента са открити над 20 задгранични студенти, признати посредством незаконната скица.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР