Едно от най-значимите събития в Европа през 2020 г. бе

...
Едно от най-значимите събития в Европа през 2020 г. бе
Коментари Харесай

Тестът за девственост като оправдание за изнасилване

Едно от най-значимите събития в Европа през 2020 година бе битката на дамите в Полша за правото да вършат аборт, откакто Конституционният съд ги забрани даже при тежки малформации на плода. За страдание, доста общества не са узрели за концепцията, че женските права са всемирен и засягат двата пола. Още по-страшно е, когато дамата не се възприема като персона, а като благосъстоятелност на бащата, брата или брачна половинка си и " достойнството на фамилията ".

Такъв е казусът в Пакистан, където да се родиш жена е еднакво на доживотно наказване. Там няма закон против домашното принуждение – то даже се насърчава като метод за „ превъзпитаване “ на дамата от мъжа й. Обичайна процедура е и дамите да се изнасилват (често – групово), като наказване за прегрешенията по отношение на личното им семейство. Нападателите нормално остават безнаказани, тъй като доста дребен % от жертвите се осмеляват да проговорят. Причината – боязън ги е за личния им живот, притесняват се, че похищението ще се повтори в символ на възмездие или пък в случай че въпреки всичко дръзнат да оповестят на управляващите, минават дълъг и позорен развой, включващ тест за непорочност. И в случай че дамата не е девствена, тя няма морално право да повдигне обвиняване за нахлуване или обезчестяване.  

Какво съставлява пробата?

Тестът за непорочност се прави посредством вкарване на един или два пръста във влагалището на дамата, с цел да се ревизира какъв брой тъкмо е плътно и дали има химен, с цел да се дефинира дали дамата е полово дейна, или не е, както и до каква степен. Когато жертви на обезчестяване потърсят помощ от управляващите, те наложително минават през този тест, с цел да се ревизира дали в действителност са били полово дейни. Унижението обаче постоянно води до тъй наречените „ повторна виктимизация “, в която жертвата претърпява наново нападението си. Дори пробата да бъде преминат „ сполучливо “ обаче, това напълно не значи, че изнасилвачът в Пакистан ще получи наказване. Все отново там законите са писани от мъже за мъже и обслужват техните ползи.

Мухтаран Май, активистка за правата на дамите, става жертва на групово обезчестяване през 2002 година Тя споделя пред „ Дойче Веле “, че пробата обезкуражава дамите да рапортуват за полови похищения. " Използва се за оскърбление на дамите в съдилищата ", споделя Май. " Преминах през него и не мога да опиша унижението. Усещането е като втора контузия. От полицейското ръководство до болничното заведение всички ви зяпат. “

Дори откакто жертвата на обезчестяване минава теста, съгласно Май полицията към момента може да манипулира резултата му, което основава повече проблеми за жертвите.

Ще спре ли безумната процедура?

Светлина в тунела се появи едвам тази седмица, когато за първи път в историята на ислямската страна съд в Лахор забрани провеждането на сходен тест. Върховния съд на Лахор, вторият град по население в страната, отсъди, че практиката „ оскърбява персоналното достолепие на дамата и затова е срещу правото на живот и правото на достолепие “.

През март правозащитници заведоха дело против тази процедура и настояха тя да бъде оповестена за противозаконна. Подобно дело се гледа в Синд и деятели за правата на дамите се надяват решението на съда в Лахор да сътвори казус за възбрана в цялата страна.

Не е единствено Пакистан. Вижте още на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР