Едно от най-важните събития не само в руската, но и

...
Едно от най-важните събития не само в руската, но и
Коментари Харесай

Първият в света енергиен блок на плаваща АЕЦ тръгва от Мурманск за Чукотка


Едно от най-важните събития освен в съветската, само че и в интернационалната атомна енергетика започва през днешния ден, петък 23 август: в Мурманск ще се състои тържествена гала по изпращането на местоработата й в Чукотка на първият в света индустриален плаващ атомен енергиен блок „ Академик Ломоносов “.

Всички тествания завършиха напролет на тази година, като те потвърдиха плановите индикатори на плаващия енергиен блок, означават специалисти. Опитът от употребата на плаващия енергиен блок се възнамерява в бъдеще да се употребява и за други региони, в това число и в чужбина.

„ Академик Ломоносов “ ще тръгне от кея на „ Росатомфлот “ за чукотския град Певек благодарение на влекачи, които ще го придвижват безусловно като опъната струна. Единият от влекачите ще дърпа енергийния блок, а другият ще го задържа, осигурявайки прекъсването. Редом с тях ще има и трети, авариен влекач.

Според изчисленията на експертите, междинната скорост, с която ще се придвижва колоната при удобни условия ще е от порядъка на 4-5 възела (7 до 9 километра на час). Планира се пътуването до Певек да отнеме най-малко три седмици, т.е., на Чукотка, „ Академик Ломоносов “ ще бъде предстоящ през втората половина на месец септември.

През юли тази година петербургския Балтийски цех, където се изграждаше плаващият атомен енергиен блок, публично бе предаден на „ Росенергоатом “ (в структурата на „ Росатом “, ръководи всички АЕЦ в Русия). До края на тази година се възнамерява в Певек да бъдат приключени дейностите по построяването на бреговите и хидротехническите уреди за плаващия атомен енергиен блок, както и инфраструктурата, която да обезпечи подаването на електрическа енергия в мрежата на „ Чукотенерго “, както и на топлинна сила в градската мрежа. Очаква се плаващият енергиен блок да стартира да работи през декември тази година и да размени мощностите от Билибинската АЕЦ и Чаунската АЕЦ.

Плаващият енергиен блок „ Академик Ломоносов “, план 20870 е главният план от серията мобилни транспортируеми енергийни блокове с мала мощ. Проектът е неповторим и е предопределен за употреба в регионите на Крайният Север и Далечният Изток, като обезпечава активността на промишлените предприятия.

Дължината на кораба е към 140 метра, необятен е близо 30 метра, водоизместимостта е над 20 хиляди тона. Срокът на употреба на „ Академик Ломоносов “ е избран за 40 години. Предвижда се обслужващият личен състав да е от към 70 души, които разполагат с всички улеснения.

Централата е снабдена с две реакторни съоръжения КЛТ-40С, които са в положение да създават до 70 МВт електрическа енергия и 50 Гкал/ч топлинна сила при номинален работен режим, което е задоволително за обезпечаване на енергийното ползване на град с население от към 100 хиляди души. Освен това енергийният блок може да работи при островни страни, на тази база може да се сътвори и мощна опреснителна апаратура.
В Русия към този момент е създаден и усъвършенстван вид.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР