Едно от най-разпознаваемите лица в света – това на Мона

...
Едно от най-разпознаваемите лица в света – това на Мона
Коментари Харесай

Местят Мона Лиза за пръв път от 15 г.

Едно от най-разпознаваемите лица в света – това на Мона Лиза ще смени за първи път от 2005 година своето място, написа Би Би Си.

Шедьовърът на Леонардо да Винчи е напускал Франция единствено няколко пъти, а към този момент 14 година стои в една и съща зала в Лувъра. Идния вторник картината ще одобри своя нов дом – прилежаща зала в същия музей.
Райксмузеум стартира реституция на картина от Рембранд Проектът "Операция "Нощна стража " коства няколко милиона евро
Причина за нейното пренасяне са ремонтни действия в сегашната зала, която, разумно, е най-посещаваната в целия културен център. През последните 5 години се прави повсеместен ремонт на Лувъра.

Само 100 крачки разделят двете зали. Въпреки това от музея изясняват, че преместването на което и да е произведение на изкуството е внимателен развой. Експертите признават, че всяко едно придвижване на картините крие рискове.
Плаваща картина на Владимир Димитров - Майстора оживя в Пловдив Над 60 създатели от Кюстендил са работили по изработката на паното, изобразяващо „ Мома със слънчогледи "
Именно за това е бил осъществен „ тест” с парче дърво, почти с размерите и тежестта на ренесансовата картина.

За последно Мона Лиза напусна Франция през 1974 година, когато е била отдадена в Русия и Япония. По-късно посещава и Вашингтон и Ню Йорк.
От “Лувъра ” се съмняват, че Да Винчи е рисувал картината “Салватор мунди ” (СНИМКИ) Тя няма да бъде включена в огромна галерия отдадена на гибелта на ренесансовия художник
Според музея на изкуството„ Метрополитън” в Ню Йорк, през 1962 г.тогавашният френски културен министър е бил подканен от първата дама Жаклин Кенеди да изложат картината в Съединени американски щати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР