Едно от най-очакваните събития в НФЛ ще се случи официално

...
Едно от най-очакваните събития в НФЛ ще се случи официално
Коментари Харесай

Илай Менинг се пенсионира в петък

Едно от най-очакваните събития в НФЛ ще се случи публично в петък. След 16 сезона с екипа на НЙ Джайънтс избор №1 в драфта от 2004 година Илай Менинг ще излезе в пенсия. И ще даде старт на огромния спор: Ще бъде ли признат в Залата на славата през февруари 2025 година или ще се наложи да чака?

Менинг бе определен от Сан Диего под №1 през 2004 година макар че три дни по-рано на конференция с брат си Пейтън и татко им Арчи бе оповестил, че не желае това да се случва. Илай излезе с кисела физиономия на сцената в „ Медисън скуеър гардън” за фотография с хленелката на „ светкавиците”, само че си отдъхна час по-късно, когато бе сменен с Джайънтс против Филип Ривърс и три избора в драфта.

Илай направи дебюта си на 21 ноември вкъщи против Атланта, измействайки Кърт Уорнър и давайки старт на серия, траяла повече от 13 години. Месец по-късно при гостуването на Балтимор Менинг приключи с индикатори 4 от 18 за 27 ярда, два интерсепшъна и рейтинг 0.0, поради който бе пратен предварително на пейката. Серията от титулярни появи на Менинг приключи на 3 декември 2017 година, когато Джино Смит започва против Оуклънд.

През миналия сезон Илай бе най-вече запаса на новобранеца Даниъл Джоунс. Той започва първите два мача от сезона и замести контузения Джоунс за две седмици през декември. Последната му поява бе при успеха с 36:20 против Маями, с което индикаторите му в постоянния сезон бяха завършени на 117 победи и 117 загуби.

Менинг обаче ще бъде запомнен от почитателите на Джайънтс с два непредвидени плейофни рейда. По пътя към Супербоул XLII „ гигантите” победиха като посетители Тампа Бей, Далас и Грийн Бей, а на финала съкрушиха със 17:14 съвършените до този миг Ню Инглънд. Менинг хвърли победния пас към Плексико Бърес 35 секунди преди приключване на постоянното време и бе разгласен за MVP на мача, прибирайки чисто нов „ Кадилак Ескалейд”.

Четири години по-късно историята се повтори. Джайънтс отстраниха Атланта, Грийн Бей и Сан Франциско, а на Супербоул XLVI още веднъж надиграха Ню Инглънд, този път с 21:17 . И както в първия случай успеха бе допълнена с избор за MVP.

Менинг завършва кариерата си с пасове за 59 838 ярда, 384 тъчдауна и 262 интерсепшъна. И в случай че триумфите му в плейофите са безспорни, съществена точка в дебата за Кантън след пет години се чака да бъде фактът, че той нито един път не бе определен за MVP в постоянния сезон, нито бе сериозен претендент за това звание. Също по този начин Менинг бе селектиран едвам четири пъти за 16 сезона за присъединяване в „ Про боул” и нито един път в идеалния тим на Лигата.
Но за почитателите на Джайънтс това е без значение. Те постоянно ще помнят двата извоювани Супербоула от него, а почитателите на Ню Инглънд постоянно ще се будят облени в пот. Заради Илай те не съумяха да станат еднолично №1 по трофеи в Супербоул ерата. Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР