Едно от най-незабравимите приключения и срещи през живота ми, бе

...
Едно от най-незабравимите приключения и срещи през живота ми, бе
Коментари Харесай

Жените с дълги вратове от племето на Карените. Красота и усмивки в сърцето на джунглата на северен Тайланд

Едно от най-незабравимите завършения и срещи през живота ми, бе визитата на племето на Карените в северен Тайланд. Жените там са известни с месинговите спирали, които увиват към вратовете си. Исках да схвана за какво го вършат и елементарно ли е да се живее с 5 кг желязо на врата. 



Жените от племето Карен са запазили всичко от своите обичаи

За да стигнете до селото на дамите от племето Карен би трябвало да отидете до локалното пристанище с кола или тук-тук. Казвате „ Boat Landing ” и всички знаят какво търсите и къде да ви заведат. Както виждате от фотосите не трябва да очаквате яхти и катери. Ние попаднахме тук при започване на сухия сезон и реката се беше отдръпнала, само че това по никакъв метод не попречи на пътуването ни. На спонтанното пристанище ни посрещна също толкоз спонтанния екипаж на продълговата пирога, която щеше да ме води надалеч от цивилизацията. 4-5 годишна хубавица и нейната сестричка помагаха на лодкаря да паркира тънката, като игла лодка, колкото си може по-близо до нас. После шляп-шляп двете се покатериха на носа й. Какво да се прави – и ние пляс-пляс през калта, само че напълно не толкоз изкусно, се озовахме в средата на тясната лодка.



След вход на пристанището, чакалнята беше повече от спонтанна



Тъй като водата в реката е плитка, даже и през дъждовния интервал, моторът съставлява чудноват издължен механизъм, чийто мотор се намира на кърмата и ловко се върти от опитния капитан, който с лекост заобикаля плитчините. Перката се намира на към 2 метра от лодката. Тя е обвързвана с бумтящият мотор, посредством редуктор, който по-скоро наподобява на  сламка за Кока Кола, в сравнение с част от сериозен механизъм, впрегнал половин дузина коне. 



Плоскодънните лодки имаха повече от чудноват мотор

Спазарихме се небрежно с лодкаря. Винаги виждам тази процедура да е къса. Тук цените са задоволително ниски и по тази причина заплащам за услугите полагащото се. Бяхме значително хора, само че лодката съумя да поеме всички ни. Събухме се и седнахме от двете й страни, с цел да пазим равновесие. Вързахме крепко шапки и кърпи, внимавахме доста с очилата, тъй като скоростта по никакъв начин не беше за подценяване. 



Дъщерята на капитана застана на носа дружно със сестричката си



Вижте това видео ТУК

Плъзгайки се с лекотата на водно конче, пирогата преминаваше около пейзаж излязъл от филмите на Франсис Форд Копола. Лично аз обаче бях с чувството, че всред изсъхналите странни дървета ще изкочи задъхания Форест Гъмп, носещ на гърба си умиращия Бъба. През сухия интервал равнището на реката спада фрапантно, температурата се повишава и следва още един спад – на туристите. Свикнали на ленени чаршафи в хотелите и на италиански фаянс в басейните, малко на брой са тези, които вземат решение да потеглят при близо 40 градуса към място, където няма обсег за мобилните телефони, децата вървят в намерено учебно заведение без порти и прозорци, и никой не се интересува от следващата икономическо-политическа драма.



Джунглата е красива, само че крие непредвидени секрети

 



Селцето Бан Нам Пхианг Дин изкочи като че ли от нищото след следващия меандър на пресъхналата река. Няколко лодки унило се кандилкаха на брега и за благополучие се оказаха на локалните хора, а не на туристи. Дечицата тичаха из прахоляка, бащите им стоях под навеса на тезгяха, който в действителност представляваше магазин, където продаваха блестящо зелена лимонада и варени яйца. 



След като слязохме незабавно попаднахме на „ Главната улица ”



Малко по-нагоре, зад оградите се намира единствената улица на селото на Карените. От двете й страни са ситуирани къщите, чийто покриви от листа са изсушени от бялото слънце до карамелено кафяво. Всъщност подобен е и цвета на праха, който покрива улицата, която небрежно се скрива зад дърветата. Странно е чувството, когато слезеш от лодката. Сякаш си в каубойски филм. Сухо, самотно, локалните мъже имат съвсем същите дръпнати очи, като на Чарлс Бронсън. Усещането е като че ли си в сбъдната фантазия. Учебниците по география оживяват, научно-популярните филми стават действителност, написаното от Емилио Салгари има цвят, мирис, температура даже и усет. И след първите няколко крачки ги видях.

 



Вижте това видео ТУК

Жените с дългите вратове! Онемявам. Признавам си, че не знаехме какво би трябвало да вършим първоначално. Усетих, че очите ми не ме слушат. Централното ръководство ми споделяше „ Не се звери! Бъди цивилизован! Не гледай като препариран! “ Но не можех. А те стояха спокойни, благи, усмихнати. Не приказват. Седнали на прага на своите домове, те са облечени в най-ярките и красиви облекла, които може да срещнете в нагорещената джунгла.



Момичетата и дамите с дълги вратове омагьосват с грацията си



Поглеждаш наляво – още едно умерено лице и месингова серпантина на врата те подканя да седнеш до нея. Обръщаш се в другата посока и там на прага следва същата картина. По-далеч две млади дами в синьо и бяло цепят бамбукови стъбла. По-възрастната няма пръстени на врата, само че младата макар тежестта върти острия, като бръснач 50 сантиметров нож. Озъртайки се, осъзнаваш уникалността на обстановката – ти си странния и необичайния. С фотоапарата, с очилата, с късите панталони и може би най-много с половинката ти, която до скоро си считал, че има елегантно вратле на сърничка, само че сега, без месинг на врата, тя наподобява напълно не на място.



5 кг. месинг тежат за мъжка ръка. Неми се мисли какво е да са на врата ти

 

Мнозина са тези, които считат, че познават тези дами, тъй като за тях са изписани доста редове и са снимани голям брой документални филми. Всъщност техните вратове не са удължени, а това е оптическа заблуда. Металните пръстени са много тежки и един път сложени на врата избутват раменете, ключицата пада надолу и наподобява по този начин като че ли е част от врата. Тази дисторция не е първата, която има за цел да сътвори нови естетически правила, макар природата. За благополучие дребните стъпала са към този момент единствено история, която обаче потвърждава, че в Азия понятията за хубост са били разнообразни от тези в останалата част на света.

 



Отдалечеността постанова модерните технологии, само че не изключва заниманията

 



Зелена папая и орхидеи – два от знаците на Тайланд

Следващата седмица ще разберем какъв брой тежи целия месинг по врата на определените от Буда дами. Ще усвоим изкуството на плетене на каренски шал. За най-смелите ще има информация за това какви са опциите пред един елементарен европеец да отиде като доброволец-учител на другия завършек на света. 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> -->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР