Едно от най-красивите и широко разпространени цветя - орхидеята, крие

...
Едно от най-красивите и широко разпространени цветя - орхидеята, крие
Коментари Харесай

6 интересни факта за орхидеите

Едно от най-красивите и необятно публикувани цветя - орхидеята, крие също толкоз забавни обстоятелства, с които ще се срещнем в идващите редове.

Учените считат, че са разкрили една от аргументите толкоз доста да харесваме орхидеите и да ни се желае да притежаваме най-малко една от тях... а след това и още една. Причината е в това, че орхидеите имат билатерална симетричност, като тази на човешкото лице. Това значи, че в случай че нарисуваме отвесна линия през средата на цвета, то двете половини ще бъдат огледални една на друга. Когато погледнем орхидеята, като че ли и тя ни гледа.

Ванилията също е орхидея. Това е може би най-известният и публикуван представител на този тип растения.
Има над 25 000 разнообразни типа орхидеи и непрестанно се откриват още нови типове. Същевременно флористите основават хибриди, които не се срещат в природата.
Орхидеите са доста антични. Открита е пчела, която носи прашец от орхидея на гърба си и преди 10-15 милиона години е попаднала в смола, което я запазило до през днешния ден. Пчелата с прашеца е открита в кехлибар през 2007 година Учените считат, че орхидеи е имало още преди континентите да се разделят и да заемат актуалните си места.

Цветовете на орхидеите имитират външния тип на насекомото, което може да ги опрашва. Така те го подмамват към себе си, като че ли са сътрудник за размножаване. Обърканото насекомо полепва с прашец и го отнася до идващото растение, което също го е измамило. Така орхидеите се опрашват, до момента в който насекомото търси сътрудник за себе си.

В България живее красивата орхидея Венерина пантофка, само че е в листата с сериозно застрашените типове на Червената книга. Някои типове от този жанр се отглеждат и като саксийни растения. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР