Едно от най-хубавите неща през тази есен, която още е

...
Едно от най-хубавите неща през тази есен, която още е
Коментари Харесай

Иън Макюън открива CineLibri с екранизацията на На плажа Чезъл

Едно от най-хубавите неща през тази есен, която още е надалеч, само че наближава, безспорни ще бъде четвъртото издание на кино-литературния фестивал " CineLibri ", което ще се организира от 11 до 24 октомври под мотото „ Любов сред редовете “. 

В рамките фестивала, който несъмнено можем да определим като неповторим по рода си, ще бъдат показани над 300 прожекции и 40 кино лентата с национални министър председатели. Сред тях ще бъдат и едни от най-интересните екранизации, основани по романи на Иън Макюън, в това число „ На плажа Чезъл “ (2017) с присъединяване на Сърша Ронан и Били Хауел.

Самият публицист ще бъде специфичен посетител на " CineLibri 2018 ". Макюън идва в България за формалната гала по разкриване на интернационалния кино-литературен фестивал. По време на визитата си създателят ще бъде почетен с купата Доктор хонорис идея на Софийския университет.

Ние пък поканихме в утринното ни „ Радиокафе “ Жаклин Вагенщайн, която е основател на фестивала, с цел да ни опише за всичко ново и забавно, което следва да забележим. 

" Логично е, че киното търси ентусиазъм от сюжети, разумно е, че хората, когато четат една книга, си показват облици. Естествено, всяка екранизация е въпрос на гледната точна на режисьора, само че нашата упоритост е, когато представяме екранизации по книги, да представим най-хубавото ", споделя Жаклин. 

Тя показа, че тази година е изгледала над 200 екранизации, излезли през последните 9-10 месеца, като селекцията на " CineLibri " претендира да ни запознае с в действителност отличаващите се ленти в международен мащаб.

За звездния посетител тази година – Иън Макюън, който е един от най-награждаваните, любопитни и надарени английски писатели, Жаклин Вагенщайн описа, че е сценарист на всички филми, които са екранизирани по негови книги, които досега са над 10, а множеството от тях са удостоени с огромни интернационалните награди. Тази година пък следва да излязат още три екранизации по негови книги.

И защото фестивалът основава мост сред изкуствата, няма по какъв начин да не споменем и фотографския конкурс, част от програмата, в който всеки може да взе участие. 

Конкурсът пресъздава мотото на фестивала тази година - " Любов сред редовете ", а всеки кадър, който пресъздава любовта сред киното и книгите е добре пристигнал. Журито е формирано от професионални фотографи, които ще изберат спечелилите, а отличените фрагменти ще бъдат включени в галерия пред Народния Театър " Иван Вазов ".

За останалите награди в състезанието, за новото и вълнуващото на фестивала, както и за музикалната стратегия на " CineLibri 2018 ", сплотяващ толкоз доста красиви изкуства - вижте във видеото.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР