“Едно от най-големите богатства на България е обработваемата земя. Тя

...
“Едно от най-големите богатства на България е обработваемата земя. Тя
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Земеделието на бъдещето е възможно в България

“Едно от най-големите благосъстояния на България е обработваемата земя. Тя е естествената среда за развиване на сполучливо земеделие. Тоест, естествените условия са налице и оттук нататък идва потребността от повсеместен пакет от ограничения за отбрана на собствеността и дейно стопанисване на земята. ”
Това съобщи Корнелия Нинова на обиколката си в област Враца.

Като съществена цел тя сложи образуването на ефикасни индустриални структури и подпомагането, а сдруженията и кооперациите като база за развиване на междинните и дребните производители.

“Предлагаме да се подкрепя производството на храни за локална консумация посредством стимулиране на биологичното земеделие, „ късите вериги на доставка “ (т.е. отпадане на многото прекупвачи) и посредством стратегии, насърчаващи пазаруването на артикули, създадени в България.”, изясни Нинова.

Тя акцентира, че биоземеделието, екологичните храни и локалните артикули са бъдещето на този бранш в целия свят.

“За да вървим напред ще предложим политики за подкрепяне на дребните и междинни аграрни стопанства.

Искаме дейна държавна политика изразяваща се в диференцирано субсидиране и ограничение на едрите аграрни производители; въвеждане на таван на дотацията до 60 000 лв. ; приоритизиране на държавното финансиране към дребните и междинните ферми, както и особено финансиране на младите фермери.”, изясни претендентът за ръководител на Българска социалистическа партия втори мандат Корнелия Нинова на обиколката си във Враца.

Като изключително значимо за бранша, Нинова съобщи основаването на държавна система за препоръки в земеделието, която да е административно ангажирана с администрирането на земеделската активност.

“За да сме в крайник с последните международни трендове желаеме осведомителна платформа за внедряване на нововъведения в земеделието, в това число с център за трансфер на познания.”, сподели Корнелия Нинова. Тя добави, че за там предлага финансиране и създаване на мрежа от фермерски пазари.

“Важно е и понижаване административната тежест за достъп до пазара на дребните ферми, като е значимо да се подтиква и износът.” Тя разясни, че това става с надфирмен маркетинг – включване на обичайни за България аграрни артикули в националната реклама в страната и чужбина. Нинова добави, че е приоритет и рационализиране на БДС на родното произвеждане, както и преструктуриране системата за надзор за оптимизация.

“Предвиждаме нулеви ставки на Данък добавена стойност за храни, направени единствено от естествени първични материали, без следи от консерванти, заместители и подобрители.

И не на последно място ще се борим за увеличение наличието на български храни в огромните търговски вериги.”, приключи претендентът за ръководител на Българска социалистическа партия втори мандат Корнелия Нинова на обиколката си в област Враца.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР