Едно от най-елитните училища в региона – Националната художествена гимназия

...
Едно от най-елитните училища в региона – Националната художествена гимназия
Коментари Харесай

Започва изграждането на общежитие към Националната художествена гимназия в Сливен

Едно от най-елитните учебни заведения в района – Националната художествена гимназия „ Димитър Добрович”, стартира построяването на общежитие за своите ученици.
Първата копка беше направена в наличието на сливенския митрополит Иоаникий, регионалния шеф Чавдар Божурски, шефа на Дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ в Министерството на културата Елиянка Михайлова, представители на локалната власт, просветителните институции, преподаватели и възпитаници.
Общежитието ще бъде построено в двора на Националната художествена гимназия и ще приключи от дълго време замисления комплекс, включващ ателиета, изложбена зала и интернат. Към момента Министерството на културата е отпуснало 200 хиляди лв. за първия стадий на строителството. Предстои гимназията да кандидатства за финансиране по „ Красива България “, а през месец март да започва дарителска акция за довеждане докрай на обекта. Двуетажната постройка ще има 12 стаи и ще обезпечава битов комфорт и съвременни условия за творчество и занимания на младите създатели.
Митрополит Иоаникой благослови начинанието и посочи неразривната връзка сред гения и патриотизма, духовността и България. Той оцени високо приноса на гимназията за запазване на културната традиция и мяра. Сливенският епископ подари на учебното заведение картина на поморийския манастир „ Свети Георги”, рисувана през 1996 година от тогавашната деветокласничка Йордана Кунчева, в този момент учител в гимназията, с научна степен „ лекар “. Това се трансформира в благ акцент на събитието.




Кунчева акцентира, че новата постройка ще обогати архитектурния отбор на гимназията и дружно с това ще насърчи повече надарени възпитаници да развиват креативните си способности и да вървят по стъпките на своите преподаватели.
„ Много е елементарно да подкрепяш хора, които са надарени, работливи и настойчиво следват своите фантазии и желания. Ние работим дружно през последните години, и реализираме сполучливи и красиви резултати “, посочи заместник-кметът по филантропични действия Пепа Чиликова.
В основите на новата постройка ще бъде вградено обръщение към идните генерации от сегашните ученици на Национална художествена гимназия „ Димитър Добрович” - Сливен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР