Едно от най-често прилаганите разбирания за криптовалутите в умните градове

...
Едно от най-често прилаганите разбирания за криптовалутите в умните градове
Коментари Харесай

Блокчейн и криптовалути навлизат в умните градове

Едно от най-често прилаганите разбирания за криптовалутите в умните градове е обвързвано с вариантите за възнаграждение на избран вид разноски от жителите

Няколко града към този момент опитват с блокчейн технологии и криптовалути за разнообразни услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички сме чували за умните градове и по какъв начин те могат фрапантно да трансформират метода, по който живеят хората в тях. Днес се приказва от ден на ден за ролята на блокчейн и криптовалутите в интелигентните градове, тъй като тези технологии биха могли да се окажат изключително значими елементи.

Няколко града към този момент опитват с блокчейн технологии и криптовалути за разнообразни градски действия и услуги за жителите. Ето какви са задачите и резултатите от внедряването на сходни нововъведения:

Пионерски стъпки

В една община в Нидерландия се създава план, който има за цел „ да потвърди идея ” – а точно, че блокчейн може да се употребява за инспекция на юридически документи . Системата разрешава на жителите на региона да демонстрират публично увещание, доказващо адреса им на живеене, без да се постанова персонално да посещават общината. Това приложение е с отворен код и е налично за общинските управляващи, които би трябвало да ревизират обществените регистри.

В Бразилия пък тече опит, при който потребителите на публичен превоз могат, на някои места, да заплащат за автобусните си билети с биткойн наред с кредитните и дебитните карти. Компанията, която прави това допустимо, твърди, че скоро ще приема други криптовалути. Ако човек желае да заплати за билет посредством биткойн, той може да стартира, като сканира QR код със своя смарт телефон.

Китай създаде цифрова система за идентификация , която употребява блокчейн, с цел да разграничава умните градове из цялата страна. Длъжностните лица в държавното управление считат, че тази самодейност ще докара до по-добър продан на информация и съгласуваност. Системата дава на всеки китайски интелигентен град „ световно приет ” идентификационен номер. Неговият код не може да бъде подправян. Тази функционалност може да наподобява безполезна в този момент, само че се чака да е от решаващо значение за диференциацията в бъдеще, защото Китай построява стотици планове за умни градски системи.

Дубай неотдавна утвърди три блокчейн начинания . Те към момента не са детейлизирани, само че подсказват, че скоро технологията ще се окаже с основна роля в района. Първата самодейност преглежда въпроса по какъв начин Дубай може да затвърди позицията си на център на развиването на криптовалути. Втората е фокусирана върху насоките за внедряване на блокчейн и обвързваните с нея политики в Дубай. Третта планува най-добре развитите браншове в Дубай скоро да могат да употребяват блокчейн-системи в активността си.

На Балканите една хърватска компания за електрически колела, наречена Greyp, неотдавна стартира да си партнира с две блокчейн компании. Тя създава система, при която всяко транспортно средство ще си има дигитален портфейл . Водачите ще могат да го употребяват за заплащане на пътни такси, покриване на наема или за приспадане на разнообразни други такси. И въпреки че това звучи много неразбираемо, от компанията имат ясна концепция. Greyp от дълго време борави с модерните цифрови технологии и употребява биометрични датчици във велосипедите си за отключване или за избор на другите режими на каране.

Някои градове изследват по какъв начин блокчейн може да се ползва за задачите на ръководството на отпадъците . На доктрина би трябвало общините/компаниите да наблюдават кои контейнери за боклуци са цялостни и да подсигуряват, че боклукът се изхвърля в точния момент и вярно. Наскоро държавните управляващи в Аржентина стартираха сходна стратегия за поощряване на присъединяване в преработването. При вярно изхвърляне на отпадъците хората получават бонуси в критовалута, с които след това могат да заплащат налози и общински такси.

Концепции и действителност

Както се вижда от скромната процедура до момента, едно от най-често прилаганите разбирания за криптовалутите в умните градове е обвързвано с вариантите за възнаграждение на избран вид разноски. Когато хората имат голям брой варианти за заплащане – в това число с биткойн – тогава потребителските им преживявания нормално са по-благоприятни.

Другото постоянно обсъждано приложение е обвързвано с гарантирането на обстоятелства и истинността и неподправеността на документи.

Повечето от употребяваните нагоре криптовалути и блокчейн технологии биха могли да оказват помощ и за развиването и подобряването на градове, които не са публично избрани като „ интелигентни ”. Ако оставим настрала лъскавите етикети и избрания, това е просто още един набор от технологии, който може да облекчи и усъвършенства работата на градските управляващи и техните подизпълнители.

И въпреки че градоустройствениците и обвързваните с тях експерти не са сигурни за точните способи, по които ще се внедряват криптовалутите и блокчейн в интелигентните градове на новото време, всички те интензивно мислят за това, което се задава на хоризонта. Има впечатляващ набор от хрумвания, които могат да се осъществят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР