Едно от най-честите заболявания на стомашната лигавица е гастритът. Причините

...
Едно от най-честите заболявания на стомашната лигавица е гастритът. Причините
Коментари Харесай

Полезно: Проф. д-р Константин Чернев съветва как да се препазим от гастрит

Едно от най-честите болести на стомашната лигавица е гастритът. Причините за развиване на гастрит са доста и разнообразни, най-често това е неприятен хранителен режим - преяждане, невъздържание с мазни, люти, мощно подправени храни. Гастритът може да се отключи от мощен стрес и от несъразмерна консумация на алкохол. “Много постоянно причина за развиване на гастрит са медикаменти, да вземем за пример аспирин, само че и доста други. Гастрит може да е разследване и на отравяне с химични препарати, хинин или като разследване от инфекциозно заболяване, както и от заразяване с бактерията хеликобактер пилори. Заболяването се обостря през есента, по тази причина тогава изключете кафето и алкохола. Честотата на гастрита понижава в целия свят, само че се усилва рефлуксната болест. Това се дължи най-много на банкет на някои медикаменти, както и на бързо приготвени храни, пържени ястия”, изясни гастроентерологът проф. доктор Константин Чернев.

- Проф. Чернев, за какво есента ни докарва повече стомашни болки?
- При стомашните заболявания при смяна на сезоните настава обостряне, само че не може да се каже с акуратност на какво се дължи това. Например, през есента се трансформира атмосферното налягане, намалява се температурата, следи се известна смяна в храненето. Всичко това слага по-високи условия към организма и в прочут смисъл е стрес за него. Това може да докара до повишение на отделянето на гастрин и солно-киселата секреция. Така пациентите с гастрит или язва усещат обостряне или усилване на болката, тежест след хранене, парене, киселини. Но всичко това може да се случи и напролет, когато също се трансформира времето.

През есента или зимата затруднения като кървяща язва и перфорация настъпват по-често, в сравнение с през лятото. В последните 15 - 20 години се следи доста по-рядко язвената болест, тъй като към този момент знаем причинителя. Гастритът обаче към момента се среща доста постоянно. На процедура след 50-годишна възраст половината от хората имат гастрит.

Затова, в случай че човек има някакви недоволства на стомашно-чревния тракт, би трябвало да се изследва за съществуването на хеликобактер пилори. Ако обаче е налице алармираща симптоматика - мощна болежка, анемия, намаление на тежестта, повръщане на кръв, това постанова наложително ендоскопско проучване, изключително в случай че пациентът е над 50 години.

Колко типа гастрит има, какви са признаците му и по какъв начин можем да се предпазим четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР