Едно от най-черните животни на Земята е пилето Аям Чемани,

...
Едно от най-черните животни на Земята е пилето Аям Чемани,
Коментари Харесай

Изумително! Пиле в готически стил: Черно от глава до... кости

Едно от най-черните животни на Земята е пилето Аям Чемани, което се среща в Ява, Индонезия. В интернет величествената хипермеланистична птица е известна като готическото пиле.

Черните кости, тъкани и органи са необичайност в животинското царство, а Аям Чемани е една от дребното птици, за които е известно, че имат тази багра. Това е много страховит външен тип, който идва с любопитно научно пояснение, породено от комплицирано пренареждане в генома на тези животни.

Ayam Cemani chickens even lay black eggs.
— IFLScience (@IFLScience)
Фибромеланоза: тайната на Аям Чемани

Как е вероятен този феномен? Според документ от 2017 година „ Произходът и еволюцията на фибромеланозата при опитомените пилета “, всичко се свежда до гените. Пилетата от породата Аям Чемани и Силки имат черни тъкани под перата, макар че при вторите оперението е снежнобяло.

Откъснете перата обаче и ще имате едно готическо пиле – тогава какво свързва тези две птици? И двата типа демонстрират фибромеланоза - тип хиперпигментация, която прави тъканите им черни. Движещата мощ зад явлението е комплицирана разновидност, включваща гена EDN3, който кодира ендотелин-3.

Ендотелин-3 е главен за пигментацията на птиците, тъй като може да промени метода, по който меланоцитите се разграничават, основават и популяризират по тялото. Тъмният пигмент в тъканта идва от меланина и го виждаме в животинското царство. Аям Чемани има извънредно доста от него, тъй като поради хилядолетна разновидност, неговият EDN3 ген е контролиран нагоре. Това значи, че се експресира в съвсем всички кафези в тялото, което води до развиването на ембрион цялостен с пигментни кафези, от костите до клюна.

Смята се, че античната генетична смяна, която е в основата на фибромеланозата, се е случила единствено един път при една птица, живяла преди стотици - или евентуално хиляди - години, сподели генетикът от университета в Упсала в Швеция Лейф Андерсон пред National Geographic.

O Ayam Cemani é uma raça rara de frango da Indonésia. Eles têm um gene dominante que causa hiperpigmentação (fibromelanose), tornando a galinha quase toda preta, incluindo penas, bico e órgãos internos.
— Ariel Góes (@cara_zeus)
„ Мутацията, лежаща в основата на фибромеланозата, е доста странна, тъй че сме сигурни, че се е случила единствено един път “, сподели той.

Черната тъкан значи черно месо
Наличието на черни кости, органи и човки наподобява не оказва въздействие върху живота на пилетата и те си остават източник на храна за хората. Хипермеланистичното месо се смята за по-ценно от типичното пилешко и даже може да има изгоди за здравето.

„ Като част от обичайна китайска медицина (пилетата Силки) се употребяват за подсилване на имунитета на тялото и отбрана от безсилие и уязвимост “, сподели откривателят Йанг Циан в известие за фрибомеланистичното месо на Силки пилетата. Отдавна се счита, че са потребни при диабет, анемия, менструални конвулсии и следродилни разстройства и Циан и сътрудниците му може да са разбрали за какво.

Ayam Cemani is an uncommon and relatively modern breed of chicken from Indonesia. They have a dominant gene that causes hyperpigmentation (Fibromelanosis), making the chicken entirely black; including feathers, beak, meat, bones, and internal organs
— Massimo (@Rainmaker1973)
Пептид, наименуван карнозин, се употребява в някои елементи на света като хранителна добавка поради възприеманите от него изгоди за увеличение на мускулната мощ, поощряване на здравословното стареене и справяне с диабета. Известно е, че домашните птици са добър източник на карнозин, само че е открито, че черното месо на пилетата Силки има двойна централизация спрямо месото на елементарните пилета.

Така че може да има освен това в готическото пиле Аям Чемани, в сравнение с чернее на пръв взор.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР