Едно от малкото неща на пенсионно-осигурителния пазар, което не се

...
Едно от малкото неща на пенсионно-осигурителния пазар, което не се
Коментари Харесай

Пчелички прелитат от фонд на фонд

Едно от дребното неща на пенсионно-осигурителния пазар, което не се поддава на изцяло надеждно пояснение, е придвижването от фонд във фонд, което се следи всяко тримесечие. Метрифицирането на информацията е кристално чисто, потоците от хора мераклии за по-високи пенсии са ясно обрисувани, само че въпреки всичко на въпроса "защо " постоянно не може да се отговори еднопосочно и изрично.

Дружеството с максимален позитивен чист приток към края на полугодието (при което разликата сред признати и напуснали) е "ДСК Родина ", а с максимален отлив - "Съгласие ". Това в тази ситуация значи, че са го напуснали повече лица, в сравнение с са се трансферирали в него, и броят на обезпечените там в безспорен размер е намалял.

По принцип аргументите за сходни "митарства " най-често са търсене на по-голяма рентабилност или по-ниски такси - значими фактори за по-голямо струпване на средства и в резултат на него - по-високи пенсии, когато му пристигна времето.
Интересно е обаче, че няма огромна връзка сред прехвърлянията и доходността - да вземем за пример универсалният фонд на "Родина " реализира една от най-хубавите доходности към края на полугодието - малко над 5% (сметната за две години назад), само че пък е с най-силно негативна стойност за шестте месеца от началото на годината - над 2.5% е понижението на един дял, демонстрираха данните на КФН. В същото време водач измежду всички е "Съгласие " - с малко по-висока рентабилност от "ДСК Родина " за последните две години, и е изгубил по-малко от цената на един дял за шестте месеца. Една от аргументите за непрекъснатия приток към "ДСК Родина " е развитата клонова мрежа на банковата група, към която принадлежи сдружението и която е водач на пазара на дребно, и по този начин може да притегля нови клиенти и за пенсионното си сдружение.

От друга страна, най-големият фонд - ПОК "Доверие ", е леко на плюс, както и подгласникът му "Алианц ", макар че последният има другарската ръка на фирмите от едноименния холдинг, в който взе участие, а "Доверие " - не.

Да напомним, че пенсионното обезпечаване в частен фонд е наложително, само че изборът в кое от деветте лицензирани сдружения да става това си остава персонален. Данните на Комисията за финансов контрол демонстрират, че за полугодието близо 110 хиляди обезпечени са поискали да сменят фонда си, а утвърждение на това са получили 92 748 лица. Останалите са получили отвод от самите сдружения, като най-честите аргументи са по-скоро от механически темперамент - несъвпадане на имената и ЕГН, на името на фонда и други сходни. Това демонстрира, че съвсем всеки пети е опитал да се реалокира несполучливо или пък... са правени опити за обири на обезпечени, което беше много застъпена процедура преди години. Това обаче КФН не го разяснява.

Дори и при подадена тъжба за фалшифицирани заявки КФН няма пълномощия да се произнася по истинността на документите, а препраща сигналите към прокуратурата, тъй като подправянето на документите е закононарушение по Наказателния кодекс. Нещо повече - КФН не може и да санкции неточния пенсионен фонд. От комисията обясниха още, че в случай че някой обезпечен разбере, че от негово име е подадено заявление за промяна на фонда му, би трябвало да уведоми пенсионноосигурителното сдружение, до което е подадено заявката, и да алармира прокуратурата. Осигуреното лице може да уведоми и КФН, както и Комисията за отбрана на персоналните данни.

Заради нелоялната конкуренция на пазара множеството сдружения са въвели практиката при приемане на заявление за прекачване на партида да се свързват с клиента, с цел да са сигурни, че заявката е същинско. Ако някой разбере, че от негово име е подадено заявление за прекачване на партидата, може да изиска преустановяване на процедурата - още веднъж посредством заявление до неговия фонд

Бумът по промяната на пенсионни фондове отмина през 2008 и 2009 година. Процесът обаче не е спирал изцяло, защото някои пенсионни фондове към момента не могат да преодолеят срутва в доходността, който се получи през 2008-2009 година. Тогава единствено в границите на към половин година доходността на вложените средства стана негативна и част от насъбраните досега средства по персоналните партиди на хората бяха изгубени.

В всеобщите универсални фондове, където са обезпечени близо 3.7 млн. работещи българи, родени след 1 януари 1960 година, а активите са над 10 милиарда лева, обичайно стават и най-големият брой прехвърляния.

Като цяло междинната рентабилност (за две години назад) за универсалните фондове пада през последните тримесечия и за второто е 4.45% при 4.7% в края на март и 5.2% в края на декември 2017 година.

В другите фондове - доброволните и професионалните, има много по-малко прехвърляния, което е разумно, защото там има и доста по-малко обезпечени. Обикновено промяната на пенсионен фонд лишава към четири месеца, като обезпечения се свързва непосредствено с новото сдружение, в което желае да се включи. Преди няколко години отпадна таксата за прекачване, която в допълнение изяждаше от цената на партидата, а в този момент се дължи единствено нотариална такса от 6 лева, и някои сдружения дори я поемат за своя сметка.

Много хора въобще не знаят и в кой фонд са записани, защото постоянно когато постъпват на първата си работа, те не съблюдават периода за избор и биват разпределяни служебно. Най-лесно инспекцията може да се направи посредством електронните услуги на националната организация за приходите. Достъп до тях се обезпечава посредством попълване на заявление за използването им и издаването на ПИК (персонален идентификационен номер), което става във всеки офис на организацията, без значение от адреса по персонална карта на лицето. Електронната услуга дава достъп до информация за направени осигурителни вноски към повсеместен, професионален или непринуден фонд, както и опция за подаване на данъчни заявления, а неотдавна и за инспекция на притежаваните от лицето акции и облигации през уеб страницата на Централния депозитар.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР