Едно от любимите занимания на децата е именно рисуването. Често

...
Едно от любимите занимания на децата е именно рисуването. Често
Коментари Харесай

Какво ни казват децата чрез рисунките си?

Едно от обичаните занимания на децата е точно рисуването . Често родителите одобряват това просто като развлечение и метод да запълват свободното си време. Истината обаче е, че малчуганите могат да кажат доста посредством рисунките си – споделят какво ги радва или тормози, изобразяват възприятията и страстите си, разкриват своите хрумвания и прекарвания, отношението си към фамилията, родителите, приятелите и света.
 дете рисунка Thinkstockphotos
Децата стартират да рисуват от доста дребни. Първоначално стартират да драскат разнообразни фигури, най-често кръгове. Големината на нарисуваните фигури имат значение тогава, когато детето влезе в начална учебна възраст. Тогава размера на фигурата значи въздействието на индивида и неговата значителност в живота на детето.

Има ли еднакъв знак в възприятията на децата към мама и баща?

Ако за детето най-авторитетният член на фамилията е бащата, то нормално го рисува максимален от всички останали на картината. Според специалисти, на тази възраст децата постоянно изобразяват по-големи елементи от тялото, които съставляват някакъв проблем . Например в случай че родителят го „ плесници “, го изобразява с по-големи ръце, в случай че му се карат – рисува на себе си по-големи уши, а на родителя – огромна, права или нацупена уста. Важно е дали детето рисува под себе си земна повърхнина. Наличието на такава значи, че то е крепко стъпило на земята, а в случай че няма – че се управлява повече от възприятията и фантазиите си.
 дете рисунка Thinkstockphotos
Ако детето рисува себе си прекомерно малко, нормално значи, че има ниско самочувствие и е несигурно. Цветовете, които употребява, също могат да разкрият по нещо за него . Експертите са безапелационни, че колкото повече цветове са употребявани в една детска рисунка, толкоз по-емоционално постоянен и пълностоен е нейният дребен създател. По-активните и отворени хлапета нормално избират ярки и топли цветове, а по-затворените и плахите- студени . Според психотерапевтите, всеки цвят има несъмнено символно значение .

Емоционалното положение на децата и връзката с говорните проблеми

Така да вземем за пример тъмносиньото значи централизация, внимание, задоволеност, зеленото - успокоение, самостоятелност, непримиримост, аленото – мощ, хиперактивност, възбудимост, от време на време и експанзия, жълто – позитивност и оптимизъм, само че в случай че детето е избрало този цвят за единствен за рисунката си, нормално значи, че е подтиснато.

Виолетовото приказва за досетливост и вътрешен глас, кафявото за тромавост и негативност, черното за потиснатост, незадоволеност и предпочитание за смяна, а сивото за дистанцираност и податливост към самовглъбяване. Броят употребявани цветове също е значим. 5-6 цвята приказват за съществуването на прочувствен баланс. По-широката цветовата гама значи богат прочувствен свят. Ако дете, по-голямо от 3 или 4 години употребява единствено 1-2 цвята, това може да е индикация за негативност или незадоволеност.

Кои са знаците за претърпяно полово принуждение от деца?

Специалистите смятат, че има няколко постоянно срещани признака в детската рисунка . Много малчугани обичат да рисуват дома си. Къщата се смята за знак на фамилията . Особеностите могат да са прозорците, които подсказват за отвореност на детето и контактност, а в случай че има дим в комина нормално приказва за съгласие в фамилията.
 дете рисунка Thinkstockphotos
Слънцето е знак на майката . Голямото и усмихнато слънце приказва, че детето усеща сигурност и поддръжка. Психолозите считат, че луната символизира пък бащата . Голямата луна нормално оповестява за мощна връзка с родителя.

Дървото демонстрира по какъв начин детето възприема себе си. Големите корени нормално приказват за строго образование в фамилията. Стъблото демонстрира възприятията на детето - в случай че то е доста по-голямо от другите елементи на дървото, доста е евентуално е да значи, че възприятията надвиват над мислите на детето. Ако е нежно значи и малчуганъте елементарно раним. Креативните деца рисуват дърветата с огромни корони и доста клони.

И още по тематиката родители и деца:

Опасностите, които дебнат децата ни в мрежата

Кога е обикновено децата да имат профили в обществените мрежи? (ВИДЕО)

Мразя смарт телефона на щерка ми

Пет неистини, които децата споделят на родителите си (ВИДЕО)

Внимание родители: Педофили дебнат в уеб сайтове за детски игри По тематиката Агресията в интернет: Когато децата желаят да се потвърдят пред останалите Защо родителите все по-малко четат книги на децата си? Вербалната експанзия при децата - първата стъпка към физическата саморазправа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР