Едно от крайъгълните споразумения между Русия и Финландия, сключено още

...
Едно от крайъгълните споразумения между Русия и Финландия, сключено още
Коментари Харесай

Финландия поставя под заплашва ключов договор с Русия

Едно от крайъгълните съглашения сред Русия и Финландия, подписано още в руско време, може да бъде сложено под въпрос. В Хелзинки е стартирана процедура по „ правосъдно следствие “, след което Финландия може да вземе решение за ориста на съветското консулство на Аландските острови. Каква е тази територия и за какво е фундаментално значима за сигурността в Балтийско море?

Както знаете, Финландия съвсем изцяло срина икономическия си продан с Русия и забрани влизането на руснаци, в това число тези, които имат недвижими парцели на финландска територия. Освен това в последно време Русия и Финландия бързо понижават взаимното си дипломатическо наличие.

Финландците направиха първия ход, като оповестиха през април 2022 година експулсирането на двама съветски дипломати, а по-късно обстановката стартира да се развива по спиралата - до момента в който се стигна до затварянето на консулствата и техните клонове. В отговор на следващото експулсиране на руснаци и блокиране на сметките на съветското посолство на Руската федерация, при започване на юли тя разгласи закриването на генералното консулство на Финландия в Санкт Петербург. Финландците незабавно предизвестиха, че ще отмъстят и взеха пауза от съвсем две седмици, обмисляйки какъв тъкмо ще бъде отговорът им.

А на 19 юли се появи новината, че Финландия затваря съветското генерално консулство в град Турку от 1 октомври тази година. Финландският президент Саули Ниинистьо и Министерският комитет по външна политика взеха решение, че „ известието на Русия от 6 юли за затварянето на генералното консулство на Финландия в Санкт Петербург от 1 октомври 2023 година е несъразмерен отговор на експулсирането на девет съветски дипломати, оповестено по-рано от Финландия “. И в този момент, както беше посочено, „ закриването на съветското генерално консулство в Турку е отговор на затварянето на генералното консулство на Финландия в Санкт Петербург “.

Президентът Саули Ниинистьо и Министерският комитет по външна политика на същата среща, по време на която взеха решение да закрият съветското генерално консулство в Турку, също разискаха тематиката за консулството на Аландските острови. Те изслушаха отчет за „ напредъка на по-широко правно изследване по отношение на специфичния статут на Аландските острови “, което сега се прави от финландското министерство на външните работи. Беше оповестено, че Министерство на външните работи деликатно " изследва " въпроса за статута на съветското консулство в Мариехамн. И това е доста по-сериозно, в сравнение с просто въпросът за наличието на дипломатически задачи.

Като бодил в очите

Въпросът за закриването на съветското консулство на Аландските острови се разисква интензивно във Финландия през последните месеци. И освен се разисква - постройката на консулството към този момент беше атакувана два пъти.

Започва събирането на подписи под петицията за закриване на консулството - все още тя е подписана от 37 000 души. Редакторите на видео блога “Утисет ” интервюираха жителите на Аланд за ориста на консулството. Мненията бяха разграничени: някои бяха за закриването, до момента в който други считат, че няма потребност да се пипа съветската дипломатическа задача.

Ръководителят на локалната община Вероника Тернрос акцентира, че тук жителите на островите не могат да вземат решение сами. „ Само финландското държавно управление и парламент могат да разрешат този въпрос, защото приказваме за съглашение сред Финландия и Съюз на съветските социалистически републики от 1940 година “, напомни служителят. Търнрос счита, че „ решенията би трябвало да се вземат умерено, тъй като обстановката е деликатна “.

И по-късно - консулството в Аландите!

Всъщност консулството на Руската федерация в Мариехамн, както се споделя, не е нещо просто. В сходство с Парижкия кротичък контракт, който поставя завършек на Кримската война през 1856 година, Аландските острови, които по това време принадлежат на Руската империя, бяха оповестени за демилитаризирана зона. След това този им статут е доказан през 1921 година и 1948 година - надлежно след двете международни войни.

Съюз на съветските социалистически републики открива своето консулство тук през 1940 година - с цел да упражнява надзор върху това какъв брой почтено и добросъвестно финландците съблюдават отговорностите си. Но предходната година финландският народен представител Пайва Расанен изиска съветското консулство на Аландските острови да бъде затворено. Според нея контролът върху спазването на контракта за демилитаризация на архипелага би трябвало да бъде трансфериран на самата Финландия вместо на Русия или в най-лошия случай на Швеция.

Миналата пролет финландският президент Саули Ниинистьо се разгласи срещу закриването на съветското консулство. Но го направи в много афектиран дух - намеквайки, че сякаш чиновниците на консулството въобще не могат да се занимават с дипломатически каузи. „ Разбира се, в случай че действате с дипломатически статут, вашите действия би трябвало да са в сходство с разпоредбите на дипломацията. И ние сигурно ще следваме това. Междувременно поражда въпросът: не е ли сателитното наблюдаване през днешния ден неведнъж по-ефективно от наземните физически наблюдения? В този смисъл ролята на това консулство през днешния ден може да не е толкоз огромна, колкото можеше да бъде в предишното. Разбира се, в случай че бъде записана някаква неприемлива активност, тогава Финландия ще отговори в сходство с всички правила на дипломацията “, сподели президентът.

Дипломатът Хану Химанен, който беше дипломат на Финландия в Русия от 2012-2016 година, счита, че „ унизителният контракт от 1940 година “, когато Хелзинки разреши на тогавашния Съветски съюз да открие консулство на Аландските острови, което ще следи за поддържането на интернационалния статут на този архипелаг като демилитаризирана зона, би трябвало да бъде зарязан. „ Сега е подобаващият миг да затворим съветското консулство в Мариехамн. Според мен Русия е показала тази опция на тепсия и си заслужава да бъде прегледана ”, споделя Химанен. “Консулството в Мариехамн е едностранна полза, която Финландия е била принудена да одобри през 1940 година Ако желаеме да поправяме тази особеност, в този момент има чудесна опция да го създадем. Финландия може умерено да каже, че изискванията на контракта от 1940 година са престанали да съществуват и съветското консулство към този момент няма законна функционалност в Мариехамн ”, добавя дипломатът.

Друг някогашен финландски дипломат в Русия, Рене Ниберг, обаче счита, че консулството на Аландските острови би трябвало да бъде непокътнато за момента. „ Ако в този момент прекратим съглашението, това ще бъде демонстративна политическа стъпка. Не мисля, че президентът и държавното управление са подготвени за това “, споделя Ниберг. Въпреки това той също по този начин назовава контракта от 1940 година „ задължение – отстъпка, направена, с цел да се угоди на Молотов “. Според Ниберг това съглашение " евентуално ще би трябвало да бъде прекъснато един ден ", само че към момента не е пристигнало времето за това. „ Придържам се към доста обичайни възгледи: не би трябвало да вършиме нищо, което не е потребно “, заключава Рене Ниберг.

Според настоящия ръководител на Народното събрание Юси Хала-ахо съветското консулство в Мариехамн е светиня от предишното. „ Няма причина за работата на консулството – или най-малко за сегашните му задания. Едва ли в миналото ще има по-подходящ миг за затваряне на консулството от в този момент “, настоя Хала-ахо.

На собствен ред депутатът Кимо Килюнен (Социалдемократическа партия) счита, че Финландия не би трябвало да нарушава съглашението, предвиждащо работата на консулството на Аландските острови.

Статут на архипелаг

Настоящият министър-председател на Финландия Петери Орпо към този момент отхвърля да разяснява въпроса за демилитаризацията на Аландските острови, само че представители на ръководената от него Национална съдружна партия към този момент показват подозрения по отношение на целесъобразността от опазване на статуквото. По-специално, някогашният началник на финландското разузнаване генерал-майор Пека Товери, който беше определен в Народното събрание през април, сподели, че сегашният статут на островите би трябвало да бъде преустановен. „ Това ще ни улесни да реагираме, в случай че е належащо, и ще увеличи сигурността на хората на Аланд и всички нас, в случай че обстановката се изостри “, сподели Товери.

Западните анализатори много съществено разискват казуса с Аландските острови. По-специално изданието “Политико ” разгласява материал, че този архипелаг заема значима стратегическа позиция в Балтийско море, което е привличало вниманието на близките сили от епохи.

“Политико ” написа, че прилежаща Швеция към този момент има нов армейски полк на своя остров Готланд в средата на Балтийско море, както и танкова част. „ Междувременно няма бойци или военни уреди на Аландските острови, финландски архипелаг, който включва към седем хиляди острова. Освен това въоръжените сили не могат нито да патрулират тези територии, нито да организират военни учения там. Балтийско море е основен воден път за страните от НАТО, в това число Естония, Латвия и Литва, както и за Русия, чийто град Санкт Петербург и огромна военноморска база в Калининград са ситуирани на брега на това море. Както в тази ситуация с Готланд, контролът над Аландските острови се счита за основен за определяне на военно владичество във водите на Балтийско море “, изяснява изданието.

“Политико ” цитира данни от изследване, направено предходната година, съгласно които 58% от финландците желаят военните на тяхната страна да участват на Аландските острови. Едва 16% от интервюираните са се оповестили непосредствено срещу тази концепция, а 28% са се затруднили да дадат безапелационен отговор.

Наскоро гражданин на Аландските острови, Джонас Бак, сътвори доброволческа асоциация на резервисти измежду локалните поданици. „ Мисля, че на военните би трябвало най-малко да се даде опция да упражняват тук. Не е вярно да лишаваме хората, които може да се наложи да пазят островите при положение на война, от опцията да се приготвят за това “, акцентира Бак. Така че е допустимо скоро дипломатическата задача на Русия в Аландите да бъде затворена.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР