Едно от изследванията на Световната мздравна организация предизвика объркване: наистина

...
Едно от изследванията на Световната мздравна организация предизвика объркване: наистина
Коментари Харесай

Шпигел“: Доколко смъртоносен е Covid-19?

Едно от проучванията на Световната мздравна организация провокира комплициране: в действителност ли смъртността измежду инфектираните с ковид е много по-ниска в сравнение с се предполагаше? Това е илюзия, написа.
Повод за тази полемика станаха първите резултати от проучване на авторитетния епидемиолог Джон Йоанидис от Станфордския университет, оповестени на уеб страницата на Бюлетина издаван от СЗО, разяснява списанието.

Йоанидис е анализирал 61 проучвания от целия свят, както и данни на обособени страни за смъртността от Covid-19. Според неговия разбор коефициентът на смъртност при заразяване приблизително за всички изучени проучвания възлиза на към 0,23%. Това значи, че приблизително от 10 хиляди души, инфектирани с ковид, умрелите са 23-има.

Смъртността при заразяване, като по предписание, е по-ниска от правените по-рано в хода на пандемията оценки, декларира Йоанидис. Например, съгласно първите данни от Китай смъртността при заразяване се оценяваше на 3,4%. В момента като изходна база за математическите модели се употребява 1%, написа " Шпигел “.

Някои медии показват коефициента на смъртност, изчислен от водещия немски институт " Робърт Кох “, който съгласно оповестен в понеделник отчет възлиза да към 2,7%, т.е., повече от 10 пъти по-високо от индикатора на Йоанидис.

Това несъгласие обаче съществува единствено на пръв взор. За да се мери смъртоносният потенциял на болестта, би трябвало да се отчетат два параметъра. Първият е коефициентът на смъртност при заразяване, кратко IFR. Той демонстрира делът на умрелите по отношение на всички инфектирани. Именно този индикатор е бил изследван в новото проучване. Другият е коефициентът на смъртност вследствие на заболяването, кратко CFR. Той демонстрира делът на умрелите от броя на всички известни случаи на болест. Думата „ известни “ в тази ситуация има решаващо значение. Именно на този индикатор се осланя институтът " Робърт Кох “ в своите всекидневни доклади.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР