Едно от изключителните природни богатства на нашата столица са нейните

...
Едно от изключителните природни богатства на нашата столица са нейните
Коментари Харесай

Минералните извори на София – богатство, от което не се възползваме

Едно от изключителните естествени благосъстояния на нашата столица са нейните минерални води. На територията на Столична община и околните покрайнини има над 40 термоминерални залежи, което ѝ отрежда първо място в Европа, а може би и в света по този индикатор, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Водата безусловно извира отдолу под краката на софиянци във тип на естествени термални извори, каквито има в Железница, Княжево, Панчарево, Горна Баня, Овча купел, както и в самия център на града. Лечебните свойства на минералните води са добре познати още от древността. Безброй са и археологическите доказателства за това. По време на разкопки са открити доста остатъци от римски терми (бани), както и разнообразни пространства и уреди, свързани с потреблението на водата. Богът на здравето и медицината Асклепий пък е едно от честите изображения върху намираните монети. Богатството на минерални извори е отразено и върху настоящия герб на столицата.

През другите интервали минералните води на София са били обект на голям брой проучвания, а по връзки на тяхната температура, минерализация и химичен състав е събрана голяма по размер информация. Лечебните им свойства също са научно потвърдени.

Днес обаче редица разбори установяват един обезпокоителен факт – единствено дребна част от водните запаси на София могат свободно да се употребяват за наливане на вода и водолечение от жителите и гостите на столицата. Повечето от минералните бани са затворени и е изцяло прекъснато използването на термални води за отопление на обекти.

За образец дано дадем единствената европейска столица, която може да се конкурира със София по хидротермални благосъстояния – Будапеща, Унгария. Една от най-големите бани там е „ Сечени “, която разполага с 15 вътрешни и три външни минерални басейна. Има още 10 сауни, а в нея се оферират редица физиотерапевтични процедури и релаксиращи разтривки, привличащи гости от целия свят.

Нека я съпоставим с единствената функционираща общинска баня с минерална вода в региона на София – Панчаревската. Благодарение на ремонта, осъществен ѝ неотдавна, тя „ възкръсна “ за ново прилагане, а преди този момент постройката бе западнала, а немалка част от водата се „ губеше “, изтичайки напряко в езерото.

Безспорно икономическите резултати от рационалното и рационално потреблението на минералните извори в туризма е голямо. София е измежду европейските градове, чиито гости лавинообразно нарастват поради постоянните полети на ниско тарифните самолетни компании. Незнайно за какво столицата ни обаче не се възползва от своя капацитет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР