Едно от главните събития на изтеклото десетилетие бе появата на

...
Едно от главните събития на изтеклото десетилетие бе появата на
Коментари Харесай

Пътят на биткойна през изтеклите 10 години

Едно от основните събития на изтеклото десетилетие бе появяването на нов метод за разплащане – цифровите пари, които са безусловно самостоятелни от държавните регулатори. През тези години най-популярната криптовалута в света – биткойнът, нарастна до $20 000 за 1 BTC, провокира огромно раздвижване при спекулантите, а след това стремглаво поевтиня, с което завлече след себе си парите на вложителите. А в този момент Forbes ретроспективно показа основните събития през 2010-те години в света на криптовалутите – събитията, които дефинираха бъдещето на парите по принцип.

Докато 1980-те години бяха присъщи най-вече с началото на епохата на персоналните компютри, а 1990-те и 2000-те години – с разпространяването и развиването на бързия интернет, то 2010-те години влизат в историята като десетилетието, когато биткойнът и другите криптовалути започнаха да трансформират метода на пазаруване и пласиране. Биткойнът е неповторим паричен актив най-вече с това, че няма по какъв начин да бъде следен от централните банки и не са нужни трети лица или институции, които да потвърдят неговата полезност. В разследване от това, при биткойна няма инфлация, тъй като е невероятно да напечатат спомагателни фиатни купюри, които да обезценят цената на главната криптовалута.

Вместо от регулаторни държавни и банкови органи, биткойнът се следи и управлява от хиляди компютри, включени към една обща мрежа – блокчейнът, при който за постигането на консенсус се употребява криптография, основана на ясни математически правила. Технологията на разпределения указател, която е в основата на блокчейна, е в положение тотално да промени и преобрази освен света на финансите, само че и да направи коренни промени в опазването на здравето, недвижимите парцели, гласуването и други.

В началото на десетилетието единствено шепа експерти знаят за биткойна, който е основан на 3-ти януари 2009 година от загадъчен разработчик с име или по-вероятно псевдоним Сатоши Накамото. В генезис-блока на блокчейна, Накамото е кодирал увещание за това, какво се случва, когато хората стартират прекалено много да се доверяват на банките. Всъщност това е заглавие от английски вестник, където се споделя, че държавното управление се готви да помогне на финансовите институции след техния провал през 2008 и 2009 години. The Times на 3-ти януари 2009 година разгласява информация, че финансовият министър има намерение за повторно да избави банките.

Първото цяло десетилетие на съществуването на цифровите пари стартира една година по-късно след излизането на тази публикация в The Times. Това стана на 1-ви януари 2010 година, когато бе получен биткойн блок номер 32620, който донесе на майнъра 50 биткойна. Тогава те костваха по-малко от един цент, а в този момент костват към $375 000. През първите пет години от биткойна се интересува единствено дребна група програмисти и либертарианци. През втората половина на десетилетието, когато от ден на ден хора осъзнават преимуществата и мощта на блокчейна, стартира спекулацията с биткойна и криптовалутите получиха напълно различен статут.

Съвсем разумно, биткойнът се сблъска със съществени трудности. Правителствата и изключително банките видяха в криптовалутата опасност и започнаха да работят. Разразиха се и няколко огромни абсурда. Така да вземем за пример, през 2013 година ФБР ликвидира незаконната борса за опиати и контрабандни артикули Silk Road, всичките покупко-продажби на която бяха в биткойни. А през 2014 година хакери откраднаха $450 милиона от криптовалутната борса Mt. Gox.

Но през 2017 година, когато биткойнът нарастна до $20 000, се намесиха огромните финансови играчи и стартира огромната далавера с криптовалутата. Това породи хиляди безполезни вторични токени и аргументи на елементарните вложители загуби от милиарди долари.

Почитателите на биткойна и до момента не са се оказали от своето идеалистично виждане на стопанска система без централизиран надзор. Както нормално, точно такива хора извършат огромните промени. На базата на основаните напоследък нови езици за програмиране и новите математически пробиви в криптографията се заражда една нова екосистема, която към този момент стартира да оказва въздействие на банковата система, корпорациите и държавните управления. Горчивата подигравка на всичко това е, че през днешния ден най-активните бранители и консуматори на блокчейн технологията са същите тези огромни компании от IBM и Cargill до JPMorgan, против които се изказваха основателите и последователите на биткойна.
13-те събития, определили бъдещето на парите: 22-ри май 2010 година : програмистът Ласло Хенич поръчва две пици Papa John’s с цена $25 и ги тревожа с 10 000 биткойна, като по този метод за първи път дефинира пазарната цена на криптовалутата – $0,0025. Месец юни 2012 година : платежната система Ripple показа криптовалутата XRP, а създателят на компанията Артър Брито прибавя спомагателен сорс код, който дефинира оптималния брой токени: 100 милиарда. Днес Ripple сполучливо се конкурира с банковата система Swift. Месец март 2013 година : проблематичните банки в Кипър имат намерение да конфискуват депозитите на своите клиенти и това провокира световен интерес към цифровите валути. Цената на биткойна нараства с 40% и доближава $80. Месец октомври 2013 година : ФБР ликвидира онлайн борсата за опиати Silk Road. Нейният основател Рос Улбрихт получава пожизнен затвор. Февруари 2014 година : японската биткойн борса Mt Gox претърпява хакерска офанзива, в следствие от която са откраднати цифрови пари на стойност $460 милиона. Цената на биткойна пада с 20% до $400.   Декември 2014 година : Microsoft малко след онлайн ритейлъра Overstock стартира да приема разплащания в биткойни за Xbox. По това време даже торент тракерът The Pirate Bay стартира да приема дарения в биткойни. Биткойнът завършва 2014 година при цена $312. Месец май 2015 година : създателят на финтех стартъпа Second Market Бари Силбърг основава скришен биткойн концерн, работещ единствено с квалифицирани вложители. Юли 2015 година : слабичкият канадец Виталик Бутерин основава блокчейна Ethereum и отваря пътя за децентрализираните приложения. Неговата криптовалута Ether започва при цена $3. Декември 2015 година: някогашната служителка на JPMorgan Блайт Мастърс основава консорциума от блокчейн компании Hyperledger, който взаимно с редица огромни компании, в това число IBM, създава корпоративен програмен продукт, основан на блокчейн. Месец октомври 2016 година : анонимните коини набират известност след появяването на криптовалутата Zcash, при която се употребява протокол от доказателства с нулево разпространяване на непотребна информация. Тази технология сега се развива от JPMorgan. Декември 2017 година : в дните на криптовалутната тресчица Чикагската борса Cboe показа първите биткойн фютчърси, което дава опция на вложителите да разкриват къси биткойн позиции. Цената на биткойна към този миг е $15 300. 17 декември 2017 година : балонът на биткойна доближава своя пик – един токен на главната криптовалута доближава цена от $19 902, което е с 2100% повече спрямо цената от 2017 година. Финансовото положение на генералния шеф на Ripple Крис Ларсен за малко време доближава $37 милиарда 18 юни 2019 година : Фейсбук показа своята криптовалута Libra, отчасти закрепена към американския $. Китай анонсира свои криптовалути. Венецуела към този момент употребява своята национална криптовалута El Petro, обезпечена с петролните благосъстояния на тази страна.
Към сегашен ден, съгласно уеб портала coindesk, цената на биткойна е $8 421,16, като растежът на цената на главната криптовалута през последните 24 часа е съвсем 1%.

Интересно е, че преди няколко месеца стартира да се появява цената на биткойна и в български лв.. Още първата страница на търсачката на Гугъл при въвеждане на bitcoin като питане, ни демонстрира, че към сегашен ден цената на 1 BTC е 12 994,09 български лв..

Ако се развихри нова финансова рецесия всички погледи още веднъж ще се извърнат към децентрализираната криптовалута и най-вече към базовата цифрова валута биткойн. Фермите за рандеман на криптовалута не са разрушени и в случай че банките още веднъж се срутен и настъпи нова рецесия, сходна на финансовата рецесия от 2008-2009 година, биткойнът може ненадейно да се окаже идеалното решение за всички. Ненапразно още през 2017 година Bloomberg съобщи, че биткойнът става нова валута за разрастващите се страни, които претърпяват гражданска война или революция. В обстановка, когато локалните институции престават да работят, криптовалутите стартират да запълват образувалата се празнота. А аналитикът на Financial Times Майлз Джонсън е на мнение, че биткойнът се е трансформирал в барометър на политическите съмнения, лишени от финансова логичност. В изявление за CNBC професор Галоуей назова криптовалутата „ показателят на съмнение “ от страна на милениумите.

Да се надяваме, че този път цените на видеокартите няма да нарастнат, тъй като към този момент са основани бързите профилирани ASIC чипове.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР