Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор

...
Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор
Коментари Харесай

Радослав Спасов с Наградата на София на 27-ия София Филм Фест

Едно от емблематичните имена в българското кино – операторът, режисьор и сценарист Радослав Спасов ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина. Този март на 27-ия София Филм Фест той ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към седмото изкуство. Плакетът е дело на фамозния художник Георги Чапкънов - Чапа, който тази година също чества своя 80-и празник!

Радослав Спасов е роден на 14 юни 1943 година. След като приключва операторско майсторство във ВГИК, Москва (1971), стартира да работи в Киноцентъра като помощник на Димо Коларов. През 70-те и 80-те години на миналия век той е зад камерата и съавтор на филмите на едни от най-големите ни режисьори, шедьоври в историята на българското кино, измежду които „ Лачените обувки на незнайния боец “, „ За къде пътувате “ и „ А в този момент накъде “ на Рангел Вълчанов, „ Изпит “, „ Авантаж “ и „ Мера съгласно мера “ на Георги Дюлгеров, „ Мъжки времена “ и „ Вилна зона “ на Едуард Захариев, „ Време разделно “ на Людмил Стайков, както и на документални филми за Гена Димитрова, Нешка Робева и Христо Явашев-Кристо.

„ Славчо не обича да разисква изображението, - споделя за него Георги Дюлгеров в книгата си „ Биография на моите филми ”. - Той се интересува от драматургията, от спора сред героите. Затова е скъп по време на фотоси. Знае на всяка сцена същината и прониква в актьорите, следи ги със свободното око из-зад визьора и реагира непринудено, щом се появи откровена и непредвидена реакция. Често обръща камерата към артист, който е отвън обектива и не съблюдава предварителната подготовка. “

През 1993 година Радослав Спасов дебютира като режисьор със „ Сирна неделя “.
„ Сред локалните хора в Ковачевица имаше двама братя, единият пишеше стихове, а другият свиреше на хармоника, пееше. Семейната им история беше удивителна. В началото на 50-те без никакви пояснения изселили всички. Много години по-късно научили, че повода е брачният партньор на сестра им. Службите го вербували, с цел да го внедрят в отряд горяни от другата страна на границата ни с Гърция. За да му основат оправдание, като противников детайл, обкръжили селото, само че му оставили кулоар, с цел да избяга. Горянската чета била разрушена.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР