Едно от добрите постижения на българската демокрация е възможността работодателите

...
Едно от добрите постижения на българската демокрация е възможността работодателите
Коментари Харесай

Какво има да се подобри по отношение на ваучерите за храна?

Едно от положителните достижения на българската народна власт е опцията работодателите да дават на служащите месечни ваучери за храна. Схемата е елементарна и ясна, дава опция за тип " спомагателна облага " към чиновниците и най-хубавото - ваучерите са освободени от налози и осигуровки.

Всеки, който има опция да употребява ваучер, знае какъв брой е комфортно извършването на покупки с тях и - без да наподобява маловажно - усеща приятното възприятие да разполага с една спомагателна грижа от своя шеф.

Макар да се сме привикнали, че страната е непрекъснат дебитор на всички нас, то при започване на тази година тя съумя да свърши нещо хубаво - усили оптималния размер на ваучерите от 80 лева до 200 лева Освен това даде опция с тях да се заплащат битови сметки и комунални услуги - ток, вода и парно,както и за билети за спектакъл, кино, опера и други културни събития. В момента се разисква и предложение с ваучери за храна да се заплащат и туристически услуги като отсядането в хотел или заплащането на екскурзия на територията на страната.

Въпреки това - има място за усъвършенстване, защото системата е основана през 2003 година, не е цифровизирана и ваучери към момента се издават единствено на хартия. Това затруднява тяхната приложимост, както от работодателите, които ги раздават на чиновниците си, по този начин и администрирането им от търговците, приемащи ваучери.
Как работи системата?
Възможността работодателите да дават ваучери за храна в допълнение към възнаграждението е уредена в два обособени закона и една разпоредба. На първо място в Закона за корпоративното подоходно облагане, където е уредено освобождението на този тип заплащане от налог от страна на фирмите. На второ място - в Закона за приходите на физическите лица, с който от данък се освобождават и физическите лица, т.е. - чиновниците.

На трето място - в Наредба 7,която се издава и управлява от Министерство на финансите. Тя урежда реда за издаване на ваучери за храна, а самостоятелните и общи квоти за ваучери се дефинират всяка година в държавния бюджет - за 2022 общата квота е 1 милиарда лева, която се разпределя в самостоятелните квоти от по 4 млн.лв. всяка една.

За да стигне услугата до крайните консуматори, тя има няколко етапи. На първо място би трябвало да знаем, че на пазара съществуват така наречен фирми-оператори, които дават ваучерите на фирмите. Тези оператори получават особено позволение от министъра на финансите след конкурс, на който би трябвало да потвърдят, че дават отговор на доста и редица характерни условия. В момента на пазара оперират 13 оператора на ваучери, като той е мощно конкурентен и маржовете на облага не са високи.

Или казано по-просто - страната издава лиценз на оператор, той дава ваучера на работодателя, който от своя страна го дава на служителя си. Последният в действителност се води консуматор на ваучера и с него пазари артикули или - както разрешава новото законодателство - изплаща своите отговорности по комунални услуги.
Какво може да се усъвършенства?
Една от главните области за усъвършенстване е дигитализацията на системата, защото България е последната страна в Европейски Съюз, където издаването на електронни ваучери за храна към момента не е разрешено законодателно. За задачата би трябвало да бъдат направени съответните промени в законодателната уредба и да се даде опция на операторите на ваучери да издават ваучери на цифров притежател.

Тази смяна е още по-наложителна, защото след пандемията от Covid-19 чиновниците на голям брой компании работят от разстояние и раздаването и администрирането на хартиени ваучери затруднява работодателите. Освен това тази мярка би се вписала и в тактиката на страната за развиване на електронното ръководство и най-много би довела до по-голямо улеснение за потребителите на ваучери, по-голяма сигурност и по-добра проследимост.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР