Едно ни обединява - ние сме за максимално стабилна, единна

...
Едно ни обединява - ние сме за максимално стабилна, единна
Коментари Харесай

Борисов: Имаме Ирландия на своя страна за председателството

Едно ни сплотява - ние сме за оптимално постоянна, единна и мощна Европа и компликациите, които имаме сега считаме, че ще може да ги преодолеем с воля и предпочитание. Това съобщи пред публицисти министър председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Ирландия Лио Варадкар, който е на работно посещаване в България.

Лио Варадкар заяви, че по време на диалозите с българския министър-председател е била разисквана и тематиката за Западните Балкани. Винаги сме считали, че Европейски Съюз е освен стопански план, само че е обвързван с мирния развой и би трябвало да подсигуряваме просперитета и сигурността, демокрацията в района, сподели министър председателят на Ирландия. Поддържаме приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз и желаеме да им помогнем при кандидатстването, с цел да подсигуряваме просперитета им и сигурността им, посочи Лио Варадкар.

Всеки министър председател, който застане на наша страна, е огромна помощ, уточни министър председателят Борисов. Всеки един министър председател, канцлер, президент, който взе участие на Съвета, ни е извънредно значим, когато слагаме тематиката за Западните Балкани. Важно е да работим за напредването напред на Западните Балкани в инфраструктурните планове, кохезията, присъединението, конкурентоспособността, съобщи министър-председателят Борисов.

Лио Варадкар посочи, че по отношение на председателството на Съвета на Европейски Съюз България поема доста огромни отговорности и изрази убеденост, че страната ни ще се оправи с тях.

Очакваме да повлияете на дневния ред на Европа и да употребявате опцията на покажете България на европейците и на Европа, сподели министър председателят Варадкар и добави, че Ирландия поема отговорност и ангажимент да работи за триумфа на България. Гостът посочи, че логото на председателството е уместно, тъй като се търси консенсус, кохезия.

Ще се радваме България да се причисли към еврото, съобщи министър председателят на Ирландия. Смятаме, че конкуренцията е положително нещо в Европа и по тази причина би трябвало да има и конкуренция сред обособените страни членки, добави Варадкар.

По отношение на налозите гостът посочи нуждата да се обърне внимание на корпоративните налози и финансирането на националния бюджет.

Ирландия от 1973 година е член на Европейски Съюз и е достигнала европейските равнища на разцвет през 90-те години, означи гостът. По думите му идващите десетилетия България ще доближи до икономическите стандарти и условия на другите европейски страни.

Друга значима тематика, разисквана от двата министър председатели, е била за идващия бюджет на Европейски Съюз, написа Българска телеграфна агенция. Все още считаме, че би трябвало този бюджет да бъде доста добре финансиран, макар че самите ние не се възползваме от структурните фондове, знаем, че те са значими за трансформацията на вашата стопанска система, уточни министър председателят на Ирландия.

На срещата е била разисквана и тематиката "Брекзит ". Това е сериозен въпрос за нас, с огромно страдание одобряваме този факт, само че желаеме да подсигуряваме, че когато през декември преминем към втора фаза на договарянията, ще реализираме това по най-хубавия метод и желаеме да запазим най-хубавите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство, посочи ирландският министър председател.

Гостът означи, че за първи път от 13 години министър председател на Ирландия посещава България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР