Едно на всеки три френски градчета се определя като медицинска

...
Едно на всеки три френски градчета се определя като медицинска
Коментари Харесай

"Медицинските пустини" на Франция

Едно на всеки три френски градчета се дефинира като " здравна пустиня ". В публикация за изданието The Local Каролин Пиеро споделя какво значи това за хората, които живеят във френската провинция.

Медицинска пустиня – какво е това?

Медицинските пустини са географски зони, които изпитват изострен дефицит на снабдители на здравни грижи и на общопрактикуващи лекари спрямо останалата част от страната. Проблемът визира главно селските региони със застаряващо население – пенсионираните доктори мъчно биват замествани, а младите нормално желаят да се открият в по-динамични зони от позиция на стопанска система и действия.

Например в департамента Лот е Гарон в Югозападна Франция хората от селата като Сейнт-Обан , Вилереал или Кастионес покрай град Бержерак мъчно намират лекари.

Макар общопрактикуващите да са относително налични, записването на час за посещаване при експерт като ортодонт е мъчно. Твърде малко и претрупани с работа, те нормално ревизират позвъняванията и отхвърлят да преглеждат нови пациенти.

Влошават ли се нещата?

Проучване сподели през октомври, че една на всеки три френски общини се счита за здравна пустиня – за десетилетие броят на общопрактикуващите лекари е намалял с 8% и наклонността продължава всяка година. През 2015 година 8.6% от френското население е живеело градове с дефицит на лекари.

Какво прави държавното управление?

Редица промени целят да овладеят " опустяването ". Премахване на ограничаването за броя студенти по медицина в страната от тази образователна година е една от ограниченията, даващи вяра на локалните управляващи в борбата им за достъп до по-добри здравни грижи. От 1971 година правилото ограничаваше броя студенти, което можеха да се одобряват в здравно образователно заведение, само че в този момент този предел ще бъде вдигнат.

Какви решения оферират локалните управляващи?

В Лот е Гарон определени членове от 43 селища, обединени в Общност на градовете, събраха средства за основаване на нови здравни центрове.

Две от тези здравни заведения към този момент са издигнати в Монфланкан и Канкон. Още един нов център би трябвало да бъде построен идната година във Вилереал. В него ще има спомагателна стая за онлайн съвещания, с цел да се улесни достъпа до експерти.

Според кмета на Райе Еме Бертолом обаче краят на наредбите за броя студенти, въпреки да е стъпка в вярната посока, няма да докара повече млади експерти в селските региони. " Смятам, че решението, признавам, че е малко извънредно, ще е да бъдат задължени да практикуват в селски регион в продължение на три или четири години след дипломирането си, съгласно същия принцип, по който учителите биват назначавани към предпочитана просветителна област ". Според него младите лекари няма да се открият в селски региони, тъй като имат предразсъдъци за това какво е да живееш на такова място.

Какво се случва с пациентите?

В неделя на пазара в дребния град Вилереал гъмжи от хора, които пият кафе на основния площад, а диалозите постоянно се въртят към проблемите с намирането на медицински съвет, даже и в незабавни обстановки.

Кристин, на 85 години, живее с продължаваща отдавна болежка, която й пречи да прави действия в всекидневието си, както е можела преди. " Болката се задълбочава всеки ден ", споделя тя. " Трябва да отида до болничното заведение за проучване с рентген, само че ми споделиха, че идната опция е след три месеца ".

За нея, както и за доста други незабавното поделение не е вид. " По-скоро бих чакала, в сравнение с да отида до незабавната работа в Бержерак ", споделя Жорж, на 76 години. По думите му работещите там преглеждат без изключително внимание, а следенето на пациентите съвсем липсва.

Кметът на Райе споделя, че младежите избират да работят в лечебни заведения и желаят да имат гъвкаво работно време. " Затова градчетата се трансформират в медицински пустини ".

Наскоро приключилите лекари фактически нормално избират да работят в клиники или лечебни заведения, което им разрешава да бъдат по-свободни, подсигурява им закрепена месечна заплата и най-много избран брой работни часове. Един самонает доктор би трябвало да се оправя самичък с административната работа и съвсем в никакъв случай не знае по кое време ще свърши работният му ден.

Дори и атрактивни тласъци не реализират стремежи резултат. Паскал, гражданин на Вилереал, си спомня: " В Монбау кметството оферираше и в действителност хубава къща, и процедура, без наем, само че един практикуващ доктор отхвърлил офертата, тъй като нямало басейн в градината! "

Еме Бертолом желае държавното управление съществено да се заеме с казуса. " Знам, че Франция има отлична здравна система, въпросът е, че не всеки жител може да се възползва от нея ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР