Едно на всеки шест деца в света живее в крайна

...
Едно на всеки шест деца в света живее в крайна
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Едно на всеки шест деца в света живее в крайна бедност

Едно на всеки шест деца в света живее в последна беднотия, общият им брой е 356 милиона. Данните са отпреди пандемията от COVID-19 и се чака обстановката да се вложи значително, демонстрира разбор на Групата на Световната банка и УНИЦЕФ, оповестен през днешния ден. Това оповестиха от УНИЦЕФ- България.

Глобална оценка за децата в беднотия отбелязва, че две трети от децата, живеещи в семейства, които се борят за оцеляване със приблизително по 1,9 щатски $ или по-малко на човек дневно (международната линия за последна бедност), се намират в Субсахарска Африка, която има лимитирани системи за обществена протекция. Почти една пета от всички деца в последна беднотия са в Южна Азия. Според разбора броят на децата, живеещи в последна беднотия, е намалял с 29 милиона сред 2013 и 2017 година УНИЦЕФ и Групата на Световната банка обаче предизвестяват, че напредъкът от последните години е с обезпокоително постепенно движение, неравномерно разпределен и е подложен в риск поради икономическите последици от пандемията от COVID-19.

Въпреки че децата са към една трета от международното население, към половината от извънредно бедните са деца. Двойно по-вероятно е деца да бъдат извънредно небогати, в сравнение с възрастни (17,5 на 100 от децата против 7,9 на 100 от възрастните). Най-малките са в най-тежко състояние - съвсем 20 % от всички деца под 5-годишна възраст в развиващия се свят живеят в извънредно небогати семейства, сочи анализът.

Крайната беднотия измежду децата не е намаляла толкоз, колкото измежду възрастните - по-голям дял от бедните в света са били деца през 2017 година спрямо данните от 2013 година Всички райони в света демонстрират разнообразни равнища на понижаване на крайната беднотия измежду децата, като се изключи Субсахарска Африка, в която се следи нарастване с 64 милиона в абсолютния брой на децата, които се борят за оцеляване с 1,9 $ дневно - от 170 милиона през 2013 година на 234 милиона през 2017 година



Детската беднотия доминира в нестабилни и наранени от спорове страни, където повече от 40 % от децата живеят в извънредно небогати семейства, съпоставено с съвсем 15 на 100 от децата в други страни, се показва в разбора. Той отбелязва също, че над 70 % от децата в последна беднотия живеят в семейства, където главата на семейството работи в селското стопанство. Данните на Световната банка и УНИЦЕФ демонстрират, че в отговор на рецесията множеството страни са разширили стратегиите си за обществена протекция, най-много посредством парично подкрепяне. Много от тези дейности обаче са краткосрочни и не са съответни, с цел да отговорят на мащаба и предстоящото дълготрайно възобновяване, се показва в разбора.

Експертите декларират, че по-важно е от всеки път държавните управления да разширят и приспособят своите системи и стратегии за обществена протекция, с цел да се приготвят за бъдещи разтърсвания. Това включва нововъведения за финансова резистентност, подсилване на правните и институционални рамки, отбрана на човешкия капитал, разширение на компенсациите за деца и фамилии в дълготраен проект, както и вложение в политики в поддръжка на фамилиите, като да вземем за пример заплатен отпуск за родителите и качествени детски грижи за всички.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР