Едно момче никога не е обувало бутонки, за които родителите

...
Едно момче никога не е обувало бутонки, за които родителите
Коментари Харесай

Божидар надигра съдбата си

Едно момче в никакъв случай не е обувало бутонки, за които родителите му са броили купчина пари, с цел да играе футбол в първокласен клуб. Израснало е в обществени домове. Но на 17 година към този момент има в актива си голове против Ирландия, Литва и Словения. И победа против диктатора на зеления терен - Бразилия.

Божидар Костов от Центъра за настаняване от фамилен вид „ Майка Тереза ” в Пловдив влезе в Отбора на вярата, който показа страната ни на международното състезание по футбол за бездомни в Кардиф. Българският отбор зае 12. място, което е най-хубаво показване от всички участия до момента. А младежът се върна от Уелс с още по-голям хъс да успее в живота, макар тестванията, с които той го „ фаулира ”.

„ Момчета, не се бойте, че сте най-младият отбор! ” С тези думи наставникът на Отбора на вярата Борислав Фердинандов нахъсил младежите от българските обществени домове, когато за първи път излезли на терена на Световното по футбол за бездомни. Божидар попаднал в селекцията, когато мениджърът Виктор Кирков правил совалки из цялата страна да открие надарени момчета. Нямало доста време за подготовка ​- 40 дни лагер в Бояна и всички се качили на самолета. Божидар обаче има известна подготовка от преди този момент - играл е в тимовете на Брестовица и Цалапица.

По футбола го запалила неволята. По-точно - страхът от тъмното.

Когато бях дете, майка работеше в ресторант и се прибираше късно. Баба заспиваше и оставах да я очаквам дълго самичък. Понеже ме беше боязън от тъмното, гледах футбол, без да знам нищо за него, връща се в хлапашките мемоари Божидар.

Роден е в Плевен. Бил на 3 година, когато фамилията му се преместило при баба му в Пловдив. Раздяла изправила родителите му пред тествания и направила невероятно да се грижат за Божидар. Така той попаднал в дом „ Рада Киркович ” под тепетата. След закриването го преместили в „ Олга Скобелева ”. А сега е в център за настаняване от фамилен вид. Някои от четирите му сестри също живеят на такова място.

Където и да съм бил, съм имал поддръжка от възпитателите, споделя Божидар за живота в обществена институция. В главата все са думите на шефката на Родопския интернат Стамена Стоянова: „ Спри да правиш нелепости! ”. И е спрял – съвсем отказал цигарите, с цел да е по-добър във футбола.

Иска от живота да продължи да се занимава с този спорт. И един ден да има лична къща или апартамент, жена и деца. „ Искам да покажа на мама, че съм съумял самичък. Че мога да реализира всичко ”, безапелационен е младежът.

В момента учи в компетентност „ Подемно-транспортна техника ” в Професионалната гимназия по машиностроене. Справя се. Но си признава, че мъчно се връща след огромното междучасие. Тази образователна година ще се помъчи да е по-редовен. Малко е скаран и с четенето, само че пък има упоритост да учи британски.

Понякога го питат какво е да живее в дом. „ Защитена среда и строги правила, само че там се усещам в действителност вкъщи. Имам другари ”, е отговорът на Божидар. Те в действителност не са доста, само че това е умишлен избор на младежа. Страни от компания, която би го въвлякла в метод на живот, който не желае да води. Затова от време на време връстници не го харесват. Самият той желае да промени някои неща в себе си. „ Не съм злорад, добър човек съм, само че има изкушения, по тази причина пресявам приятелите и желая да се държа за положителното ”, споделя Божидар.

Същото важи и за девойките. Тези, които хващат окото с предизвикателно облекло и поведение, не го вълнуват. „ Не, че не желая другарка, само че диря точното момиче ”, изяснява Божидар. Срещнал едно на шампионата в Кардиф. Разменили по някоя дума на британски, само че се оказало, че нейният език е португалски. Сега връзката продължава във Facebook.

Хората, на които Божидар се възхищава, не са футболни звезди, а момчета, които като него са живели в обществени институции, само че са съумели да си стъпят на краката и да се осъществят. Например Слави - другар от Родопския интернат, който в този момент следва за обществен служащ и работи в Младежкия център. Ще се върна в „ фамилния ” бизнес, постоянно се зарича с мигане към Центровете за настаняване от фамилен вид. С всеки идващ ден и аз желая да съм повече от себе си в този момент, признава Божидар. Когато се осмели да помечтае за десетина години напред, се вижда да вземем за пример треньор на детски футболен отбор или преподавател по физическо.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР