Едно момче, избягало от ужаса на войната в Афганистан, в

...
Едно момче, избягало от ужаса на войната в Афганистан, в
Коментари Харесай

Момче, избягало от ужаса на войната в Афганистан, в момента е сред най-добрите лекари в света

Едно момче, избягало от ужаса на войната в Афганистан, сега е измежду най-хубавите лекари в света. Всеки ден той избавя човешки животи и то от разстояние, с мобилен телефон. Вълнуващ роман на Теодора Трифонова за лекар Уахид Ариан, роман, който стартира в Кабул и приключва в Кеймбридж.

Всяка седмица доктор Уахид Ариан оказва помощ на десетки жертви на военните спорове в Близкия Изток. 34-годишният доктор лекува от вкъщи си в Честър, Англия, единствено с мобилния си телефон.

Това е непринуден труд, не изкарвам никакви пари от това, споделя доктор Уахид Ариан.

– Защо решихте да го вършиме?

– Заради моята лична орис на емигрант, израснал по време на война. Това ме въодушеви през днешния ден да оказвам помощ на хората, които в този момент страдат там и се нуждаят от помощ.

4-годишно момиченце е една от доста почтени жертви на войната в Сирия и един от първите пациенти, които доктор Ариан избавя. Негов сътрудник от Кабул го моли за консултация... по скайп. По това време детето е в кома.

– Спомням си, че получих позвъняването за момиченцето към 23 ч. вечерта. Направих проект за лекуване за няколко минути и го изпратих. На идващия ден получих известие, че детето е оживяло, изпратиха ми видео по какъв начин върви и приказва.

– Това е знамение?

– Всъщност чудото не направих аз, а лекарите на място. Тези медици са същинските герои, тъй като работят при извънредно тежки условия.

След този случай доктор Ариан взема решение да притегли и други лекари, които да лекуват от разстояние и благодарение на модерните технологии. Така хилядите километри сред експертите и жертвите на войната престават да бъдат спънка и се стига до основаването на фондация " Ариан Телехил ".

Днес в нея са доброволци над 100 медици от Англия, Съединените щати, Канада и Австралия. Всеки ден избавят десетки.

– Програмата стартира първо с 5 лечебни заведения в Кабул през 2015 година. След 6 месеца здравното министерство на Афганистан предложи да разпространим активността си във всички лечебни заведения в страната. След това продължихме в Сирия, тази година към този момент и в Южна Африка.

Самият той е роден в Кабул, по време на гражданската война в Афганистан. Прекарва детството си в смъртоносна игра на гоненица с падащите над града бомби. Успява да избяга със фамилията си в лагер в Пакистан.

– Условията в този лагер бяха ужасяващи. Нямахме обикновени условия на живот, живеехме в палатки. Там се разболях от малария, както доста други бежанци. Докато боледувах осъзнах, че хората в тази част на света имат потребност от здравна помощ. Тогава взех решение, че желая някой ден да стана доктор и да им оказвам помощ.

Мечтата на дребния Уахид се реализира макар компликациите. Без ден прекаран в учебно заведение, и нито дума британски, на 15 година той отпътува за Англия.

– Заминах със 120 $, като похарчих 20 от тях за слънчеви очила, когато дойдох в Англия, това бяха първите ми очила в живота. Там други имигранти, които към този момент се бяха открили и работеха като таксиметрови водачи, ми споделиха, че това е нещото, което мога да върша тук. Но това не беше моята цел.

Докато учи, работи по едно и също време на няколко места. Изкарва отлични оценки на приемните изпити в Кеймбридж, където приключва медицина, по-късно продължава образованието си в Харвард. Сега работи като незабавен доктор в болница в Ливърпул.

– За мен няма предел за фантазиите. Когато човек желае да реализира нещо огромно, има цел, той би трябвало да го прави малко по малко, без значение, какви компликации ще срещне по пътя си.

Днес, 19 години откакто идва в Обединеното кралство, доктор Ариан получава влиятелната Ротари премия за мир, поради десетките човешки животи, които избавя в родния Афганистан и страните от Близкия Изток, само че и тъй като съумява да сплоти лекари от целия свят за идеята си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР