Едно инсценирано убийство от тайните служби на Украйна и до

...
Едно инсценирано убийство от тайните служби на Украйна и до
Коментари Харесай

Случаят `Бабченко` се превърна в трилър

Едно инсценирано ликвидиране от тайните служби на Украйна и до през днешния ден си остава тайнственост. Кои са същинските поръчители на атентата против Бабченко, имат ли съветските управляващи пръст в тази ситуация и за какво всичко тъне в неопределеност?
 От първо лице: Цялата история зад подправеното ликвидиране на Аркадий Бабченко  Вицове след шока: Накрая Бабченко ще го убие жена му  Бабченко се оказа жив, убийството е било инсценировка на спецслужбите (обновена, видео)
В края на май Киев популяризира известие за убийството на опозиционния съветски публицист Аркадий Бабченко. Съобщението провокира необятен отзив в чужбина. Един ден по-късно се разбра, че украинските секрети служби (СБУ) са инсценирали убийството, с цел да разкрият поръчителите на фактически планувано ликвидиране. Украинските управляващи бързо заговориха за диря, която води към Русия. Четири месеца по-късно съдът в Киев осъди един киевски предприемач като основна фигура и уредник на убийството. Въпреки това казусът остава неразбираем.

Поръчково ликвидиране за 30 000 $

41-годишният Аркадий Бабченко стана прочут като боен кореспондент и критик на Кремъл, въпреки че някои негови мнения в обществените мрежи се възприемаха като безвкусни. След малко престояване в Европейски Съюз, Бабченко остава в заточение в Украйна и работи за един ефирен канал. И до през днешния ден не е известно съвсем нищо за това по какъв начин е било предотвратено неговото ликвидиране. Малко след инсценировката в Киев беше задържан Борис Герман като уредник на покушението. 50-годишният Герман е началник на фабрика за сигнални и газови оръжия. Дотогава неговото име не бе известно измежду обществеността. Герман е упрекнат, че е наел човек, бил се против сепаратистите в Източна Украйна, с цел да убие Бабченко против 30 000 $. Поръчковият палач от своя страна уведомил тайните служби. Медиите оповестяват, че в края на август Борис Герман е сключил съглашение с прокуратурата и по тази причина е получил относително лека присъда от 4,5 години затвор. В началото на октомври присъдата влезе в действие.

Следите водят към Русия

Процесът се организира при закрити врата. Подробности не са известни. Само това, че Борис Герман е посочил някой си Вячеслав Пивоварник като гарант на убийството. Пивоварник е млад украинец, който в този момент очевидно живее в Русия. В средата на септември той разгласява видеопослание в Ютюб и отхвърли всички обвинявания. Във видеото той декларира, че самият той е помощник на СБУ. Случаят „ Бабченко “ бил комплот на украинските служби.

В началото на октомври Аркадий Бабченко разгласява дълъг текст във Facebook, в който изяснява, за какво подозира Русия за покушението. За това говорели редица улики - както фотоси, по този начин и персонални данни, до които имали достъп единствено съветските управляващи. Бабченко посочва и едно име като съответен гарант на убийството, замислено против него – това на съветския предприемач Евгений Пригошин. " С моите мемоари за Пригошин, оповестени във Facebook, очевидно станах бодил в очите им ", споделя Бабченко в диалог с Дъждовни води.

57-годишният Пригошин, комуто приписват тесни връзки с Кремъл, се загатва в съветските медии като шеф на една „ фабрика “ за тролове в Санкт Петербург и началник на една частна войска. Съединени американски щати повдигнаха против него обвиняване за интервенция в президентските избори през 2016 година. Самият Пригошин отхвърля изрично всички обвинявания.

Надежда за достъп до документите по делото

Аркадий Бабченко споделя, че основната цел на планувания против него атентат била да се " дестабилизира политическата обстановка в Украйна ". Той твърди, че гибелта му щяла да разедини страната в допълнение, да провокира безредици и даже промяна на властта. Според него, са били планувани и други убийства на известни персони. Аркадий Бабченко прикани украинските секрети служби да разгласяват елементи от процеса. " Мисля, че СБУ би трябвало да провежда конференция и да показа доказателства, тъй като има доста открити въпроси ", споделя журналистът. Самият той щял да се опита да промени досегашния си статут на очевидец, с цел да може като пострадал да хвърли взор върху документите по делото.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР