Едно име се дискутира постоянно в световната преса - името

...
Едно име се дискутира постоянно в световната преса - името
Коментари Харесай

С една единствена дума - джендър, тази драскачка хвърли целия свят в паника СНИМКИ

Едно име се дискутира непрекъснато в международната преса - името на Джудит Бътлър. Тя е известна като идеолог на джендър теорията, мъдрец, публицист и... жена, която претендира да е противоположна на биологичния си пол.

Бътлър се появява на разнообразни симпозиуми, даже я награждават. Излязоха няколко документални кино лентата с нея, в които тя "играе "... себе си, написа impressio.dir.bg.

Влиянието й в света става все по-голямо, и макар подигравките, че се е "изгубила " в личния си "превод ", джендър теорията й застрашително набира почитатели.

Коя е Джудит Бътлър , и с какво е толкоз любопитна за актуалния интелектуален хайлайф? Защо доста интелектуалци считат, че идеологията й е подривна и че от нея се възползват властовите елити в света? Представлява ли книгата й "Gender Trouble - Feminism and the Subversion of Identity " "глобална заплаха "?


Джудит Бътлър /Снимка: imdb

Джудит Бътлър /Judith Butlerе/ родена през 1956 година, в еврейско семейство с унгарско-руски генезис. Израства в Щатите и се образова там, като през 1984 година става лекар в Йейлският университет.

Дисертацията, с която пази докторантурата си е "Желанието при Хегел ". Още в тази нейна работа прозира ползата й към половете.

За малко време Бътлър записва нови достижения в професионалната си биография - става професор по изразителност в Университета Бъркли и завежда катедра по философия "Хана Аренд " в European Graduate School в Швейцария.

Интелигентността й няма по какъв начин да бъде подценявана. Ето за какво критиците й смятат, че до момента в който мисленето й може да предизвикано от нейната полова различност, то кариерата й се гради на подмолни политически лобита.

Книгата й "Gender Trouble - Feminism and the Subversion of Identity " , оповестена през 1991 година, обиколи света и продължава да основава доста главоблъсканици на философи, политици, социолози и общественици.

По една елементарна причина - книгата се трансформира в знаме на джендър идеологията. По нея никнат като гъби документални филми, с присъединяване на Бътлър.

През 1998 година списание "Философия и литература " ѝ дава премия за "лошо писане ", като отбелязва "най-жалките пасажи, открити в научни книги или публикации ".

Изречението, с което тя печели този "приз ", е оповестено в публикация озаглавена "Further Reflections on the Conversations of Our Time " в научното списание "Диакритика ". То е дълго 4 реда и е построено от 62 думи!

Редакторът - Денис Дътън споделя: "Да се опитате да разберете какво има поради, е като да си загубите времето и да изтървете смисъла ".

Джудит Бътлър е предизвикателна освен с писането си. Тя е еврейка, и в това време - гневен съперник на страната Израел. В продължение на дълги години поддържа придвижвания като Хамас и Хизбула, като ги характеризира като "социални " и "част от международната левица ".


Джудит Бътлър /Снимка: imdb

Що се отнася до теорията й за пола, съгласно мнозина, понятието джендър (родов пол), е въведено от нея за да "деконструира " половата полярност, възприета обичайно в обществата, откогато свят светува.

Много идеолози на тази философия я легализират като Zeitgeist - Духа на времето, и по този метод оправдават появяването й с бързо изменящата се модерна реалност, само че съперниците на джендър идеологията не считат по този начин. Те смятат, че в основата на теорията стои един мимикриращ и подривен феминизъм, който може да има съдбовни последици за обществата.

"Джендър идеологията не е феминизъм, само че феминизмът е крачка към нея ", написа Макс Хоркхаймер. "В мига, в който индивидът изолира от себе си съзнанието за самия себе си като някаква природа, стават невалидни всичките цели, поради които той живее ", продължава той.

Според доста политолози, коварството на джендър идеологията, се състои в нейното мнимо приобщаване към концепцията за равнопоставеност на половете, посредством което настъпателно и доста нападателно прокарва нови хрумвания.

"Защото откъм гърба се крие доста повече от това ", отбелязва един от критиците на Бътлър.

Какво е то?

Дали зад концепцията за тъждество не стои някаква скрита политическа тактика? , е главният въпрос, върху който разсъждават актуалните философи и политолози.

"Защото в никакъв случай преди, споделят те, елитите на властта не са дръзвали да трансформират вековните схващания на индивида за половата еднаквост на мъжа и дамата ". А през днешния ден това е една от основните тематики на световния свят.

Та белким днешните еманципирани дами в цивилизования свят имат потребност от повече права от тези, които имат?, не престават да разсъждават философите, и привеждат следните обстоятелства: Жените учат, вземат участие в избори, упражняват специалности, заемат публични и властови длъжности, имат свободата да избират колегата си, както и метода си на живот.

В продължение на повече от 150 години дамите се борят, с цел да извоюват тези права, само че през днешния ден ги имат. Тогава какво още им би трябвало, по какъв начин пораждат теории като тази на Джудит Бътлър? - За какво се борят? За още повече пълноправие? - Не, няма аргумент!, считат неокласиците на философията.



Критиците на радикалния феминизъм са уверени, че неговите представителки са постигнали толкоз огромна победа, че даже са "унижили мъжа ", като отхвърлят брака, фамилията и даже естествената функционалност на дамата да ражда деца.

"Прекалено огромните права на дамите, в действителност целят цялостна дерегулация на сексуалността ", считат мъжете-философи.

Обвиняват Бътлър, че тя експонира своята "обратност " в цел да бъде "преобразувано " обществото. И че с цел да наложи това, е хвърлила ръкавица на света с думата gender.

Факт е, че точно Бътлър направи същинска гражданска война с тази дума, която небрежно измести остарялата - sex.

А в действителност, и двете значат едно и също - пол. Но за какво "новата " дума - gender - по този начин изплаши света? В какво се състои нейната толкоз мощна "потентност ", че зад нея бе обвинена тотална заплаха за цивилизацията?


Джудит Бътлър /Снимка: imdb

Спорът се трансформира в толкоз огромен, че даже филолози се намесиха в него. Те означиха, че в немския език думата "gender " има чисто граматическо значение и значи по едно и също време и трите пола - мъжки, женски и междинен.

"Личността не би трябвало да е наложително един от тях, с цел да бъде използвана думата "джендър ", произнесоха се лингвистите. Философите, обаче, ги отвърнаха с по-различен ракурс от този за формалното значение на "думата ":

"Бътлър вкарва не граматически, а по-скоро обществен пол, който претендира да е самостоятелен от биологичния пол на индивида ".

Според един политолог, прави усещане, че последователките на джендърството, бързо градят кариера посредством университети и интернационалните организации.

"Това се трансформира в причина за съмнението, че придвижването си има мощни лобита в света, които работят под прикритието на културологични прояви ", отбелязва той.

Целта била джендър идеологията да се наложи като тактика за обезличаване на половете. Някои окачествяват това като "заговор с подривна цел ".



Срещу Бътлър скочиха и църковниците - някои даже я нарекоха "безполовият Антихрист ". Според тях "идеологията й се прицелва в най-съкровеното за вярата - въпросът Кой е индивидът? " Църквата напомня, че идеологиите на половата гражданска война отхвърлят Бог, а без Бог човек деградира морално.

"Това, че ще се стигне до отричане на полярната полова еднаквост на мъжа и дамата, би изненадало всеки човек на тази земя, живял преди Джудит Бътлър ", присмехулно се произнася един богослов.

Истината е, обаче, че даже църквата се усеща застрашена от новата идеология.

"Джудит Бътлър изправи света пред една рецесия на съзнанието. В книгата си тя разрушава "фундаментални правила на човешко държание, които единствено допреди няколко десетилетия бяха годни за всички. Приетото тогава за положително, през днешния ден се приема за неприятно ", отбелязва създателят на публикацията.



Историци пък напомнят текст от Всеобщата декларация за правата на индивида, в която се споделя:

"Семейството е естествена и съществена клетка на обществото и има право на протекция от обществото и от страната. " (чл. 16), а семейство, прецизират те, поражда от брака сред мъж и жена.

"Ако се откажем от моногамията като духовен ориентир, фамилията ще се разпадне! ", сигнализират и публични организации.

Всички критици на Бътлър се сплотяват към една обща теза: че привидно почтената идеология за независимост на избора на пол, разрушава водещи ценностни показа, традиции и закони на нашата цивилизация, които от хилядолетия са утвърдили една общоприета морална норма в житейската процедура.

Демографската рецесия на планетата - пагубно спадащата раждаемост, също налива "масло в огъня " на дебата.

"Една политика, насочена към публичното богатство, би трябвало да отдаде приоритет на поддръжката на фамилията в обществената политика. А в нейните основи е заложена половата норма - тя е нейният ценностен пиедестал ", означават в декларация видни общественици.



За по-голямата част от света теорията на Бътлър е "посегателство против най-интимната морална конструкция на индивида ".

Крайните й съперници вещаят същински апокалипсис от възможното всеобщо разбиране на нейната идеология: разпад на фамилията, свободен избор на младите да не учат и да не се образоват, душевен разстройства, разлюляване на вярата, отнемане на науката от фундаменталното й наличие, и прочие

"Всичко това може да провокира трагична смяна на обществата! ", подлага на критика Бътлър даже пламенна феминистка, която обаче се дистанцира от джендър идеологията.



Къде е заплахата, щом имаме свободен избор да приемем, или да не приемем една идеология, прокламирана посредством книга? - Според някои заплахата се крие не в книгата на Бътлър, а в това, че написаното в нея напълно потайно се внедрява на всички равнища на обществото.

"Като всяка утопична доктрина, тя проектира един нов човек, който бързо си проправя път, и додето се усетим, него към този момент ще го има! ", споделя в една от книгите си противничката на Бътлъ - Габриеле Куби.

"Заплашен ли е светът от някакво фанатизирано всеобщо придвижване, чийто идеолог може да бъде една "обратна " псевдописателка? Не съм сигурен, че би трябвало да подминем това като нещо безвредно ", сподели в тв ефира и един испански режисьор
.

Според доста политици, капацитетът на придвижването на Бътлър незабелязано може да се радикализира.

"Подценяването й е рисково, тъй като всеки радикализъм избуява в интервалите на икономическа рецесия ", произнасят се социолози.



Една от най-авторитетните противнички на Бътлър - Габриеле Куби, написа 11 книги, преведени на доста езици, посредством които се пробва да противодейства на джендър теорията.

Куби е израстнала в фамилията на журналист и скулпторка, приключила е социология, работи като преводач и публицист. Омъжена е и е майка на три деца. Ревностна католичка.


Корица на последната книга на Габриеле Куби

Битката сред нея и Бътлър се води с думи, само че наподобява на кръстосване на шпаги сред остарелия и новия свят. Куби пази традициите, фамилията, вярата, любовта и бъдещето на младите. Всичко, което съгласно Куби, за Джудит Бътлър няма особена стойност.

Ето за какво Куби е безапелационна - разобличава джендър философията като "подривна активност ". Известно е, че предходният папа - Бенедикт XVI се обръща към защитничката на традициите в цивилизованите общества с думите: "Слава на Бога, че вие говорите и пишете ".

"Но дали говоренето и писането ще се оправят със подмолните процеси за налагане на тази нова идеология, която протяга ръка на всичко одобрено от цивилизацията ни? ", пита реторично в едно изявление самата Куби.

Очевидно, тя осъзнава, че има нещо неразучено и рисково в привидно почтената от граматична позиция дума "джендър ", с която Джудит Бътлър сътвори такава голяма суматоха в актуалния свят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР