Едно хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от

...
Едно хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от
Коментари Харесай

Хапче срещу рак на белите дробове намалява наполовина риска от смърт

Едно хапче, одобрявано един път дневно, понижава на половина риска от гибел от рак на белия дроб, сочат резултатите от световно изследване, траяло десетилетие, написа The Guardian. Приемът на лекарството Osimertinib след интервенция за унищожаване на тумора фрапантно понижава риска от гибел на пациенти с 51%, се твърди в заключенията, показани на най-голямата в света конференция за битка с рака, извършена наскоро в Чикаго.
Ракът на белите дробове предизвиква към 1,8 милиона смъртни случая годишно. Резултатите от изследването в късен стадий, ръководено от екип от университета Йейл, бяха показани на годишната среща на Американското сдружение по клинична онкология (Asco) в Чикаго.
„ Преди 30 години не можехме да създадем нищо за тези пациенти “, споделя доктор Рой Хербст, заместник-директор на Yale Cancer Center и водещ създател на проучването. „ Сега имаме това мощно лекарство. Петдесет % са огромно достижение при всяко заболяване, само че триумфът е с още по-голяма значимост при заболяване като рак на белия дроб, което нормално е доста резистентно на лечения. “
В изследването Adaura са следени пациенти на възраст сред 30 и 86 години в 26 страни. Изследванията са отдадени на въпроса дали хапчето може да помогне на хора с недребноклетъчен рак на белия дроб - най-често срещаната форма на болестта. Всички участници са имали разновидност на гена EGFR, който се открива при към една четвърт от случаите на рак на белия дроб в международен мащаб и съставлява 40% от случаите в Азия. Мутацията на EGFR е по-честа при дамите, в сравнение с при мъжете, и при хора, които в никакъв случай не са пушили или са били леки пушачи.
На конференцията в Чикаго Хербст съобщи, че „ вълнуващите “ резултати потвърждават по-ранните констатации от същото изследване - хапчето понижава на половина риска от рецидив на болестта. Според него лекарството „ трансформира практиката “ и би трябвало да се трансформира в „ стандарт за грижа “ за една четвърт от пациентите с рак на белия дроб по света с EGFR разновидност. Някои пациенти в Обединеното кралство, Съединени американски щати и други страни към този момент имат достъп до лекарството, заяви той, само че то би трябвало да стане общодостъпно.
Не всеки, диагностициран с рак на белия дроб, се тества за EGFR разновидност и тази процедура би трябвало да се промени, разясни Хербст. „ Това в допълнение ускорява нуждата от идентифициране на тези пациенти с налични биомаркери по време на диагнозата и преди началото на лекуването " - добавя той. 
Лечението след интервенция с Оsimertinib, прочут също като Tagrisso и създаден от AstraZeneca, „ доста намалява “ риска от гибел при пациенти с рак на белия дроб, сочат резултатите от изпитването.
След пет години 88% от пациентите, които са приемали ежедневното хапче след отстраняването на тумора, са живи. Като цяло има 51% по-нисък риск от гибел за тези, които са получавали Оsimertinib, спрямо тези, които са получавали плацебо.
Около две трети от 682 пациенти в изследването са дами. Около две трети от пациентите не са имали анамнеза за пушене, което допуска, че хапчето работи и при пушачи, и при непушачи, диагностицирани с рак на белия дроб.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР