Едно евентуално сливане на дългогодишните партньори Nissan и Renault може

...
Едно евентуално сливане на дългогодишните партньори Nissan и Renault може
Коментари Харесай

Една автомобилна сделка с огромни последици

Едно вероятно обединение на дългогодишните сътрудници Nissan и Renault може да сътвори доминация в автомобилния бранш в международен мащаб на 3 съществени играча, като конкуренцията ще бъде яростна, написа Bloomberg.

Френската и японската автомобилна компания и третият сътрудник в алианса Mitsubishi създават взаимно 10.8 млн. транспортни средства на година, което е два пъти повече от световните доставки на американския съперник Ford. Ако бъде подписана договорка за обединение сред Renault и Nissan, новата компания ще бъде втората по величина в света. На първо място ще остане немският автопроизводител Volkswagen, а трета позиция ще заема японската компания Toyota.

Размерът на фирмите постоянно е бил фактор в сектора. Автомобилните производители усилват разноските си, с цел да влагат в създаването на самоуправляващи се коли и електрически автомобили. Междувременно компании за споделени пътувания като Uber лишават клиенти на автомобилните компании, а комерсиалното напрежение оказва отрицателно въздействие върху промишлеността.

Президентът на Renault Жан-Доминик Сенард, който заема поста от януари на мястото на задържания Карлос Гон, възроди концепцията за сливането на двете компании, настояват осведомени с договарянията, поискали да запазят анонимност.

Nissan и японското държавно управление спъват напъните на Renault за задвижване на договарянията за обединение, написа Financial Times. Отношенията сред сътрудниците са обтегнати поради ареста на Гон в Япония.

„ За всеобщите производители размерът е всичко. Трите страни желаят да продължат съдействието си. Но всичко би трябвало да се преразгледа отначало след ареста на Гон “, изяснява анализаторът в основаната във Франкфурт финансова компания Bankhaus Metzler Юрген Пипер.

Предложението на Сенард планува равнопоставеност при собствеността и управителния съвет. Това би било от изгода за японския производител на коли, който беше избавен от банкрут от Renault преди близо 20 години.

Структурата на обединяването има отчайваща потребност от промени от няколко години. Към момента Nissan генерира повече продажби от Renault, само че няма право на глас при взимането на решения на колегата ѝ. Небалансираните връзки сред двете страни са създавали напрежение в предишното. Проблемът се задълбочи през 2015 година, когато френското държавно управление, което има 15% от Renault, осуети проекта на Nissan да получи право на глас.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР