Едно е сигурно: рано или късно новото поколение електрически автомобили,

...
Едно е сигурно: рано или късно новото поколение електрически автомобили,
Коментари Харесай

Потеглиха ли електромобилите по пътя към предвидимостта?

Едно е несъмнено: рано или късно новото потомство електрически коли, работещи при съвсем всички атмосферни условия, ще бъдат на пътя

Постигането на температурна резистентност е подценяван проблем, когато става дума за електрически автомобили (снимка: osem-ev)

Ограниченият пробег на електрическите коли се смята за една от огромните спънки пред навлизането на новото потомство коли в всекидневието ни. И въпреки че увеличеният потенциал на батериите може да наподобява като най-естественото решение, той не може да позволи другия, сходен проблем, с който сега се сблъскват притежателите на електрически автомобили: непредвидимостта на пробега, дължаща се на съмненията в температурата. Проектът OSEM-EV има упоритостта да промени това. Той предлага нова идея за ръководство на температурата при електрическите коли.

Когато се окажат в условия на извънредно висока или ниска температура, акумулаторите стартират да се „ държат необичайно “. Това се случва даже с елементарните смарт телефони или фотоапарати, които внезапно се оказват неспособни да работят. При електрическите автомобили обаче казусът е по-голям, тъй като могат просто да ни оставят „ посред път “ – безусловно. Заради температурните крайности акумулаторите губят до половината от действителния си потенциал.

Драмата се изостря от обстоятелството, че точно в изискванията на рискови температури потребителите на електрически автомобили най-вече имат потребност от в допълнение електричество. Така да вземем за пример измежду студена зима, при минусови температури, водачът на електрическа кола повече от всеки път би желал да включи най-малко затоплянето на седалката си, с цел да може да пътува; по това време ще му е най-нужно и обдухването на стъклата срещу конденз и заледяване.

Постигането на температурна резистентност е подценяван проблем , когато става дума за електрически автомобили. Справянето с него обаче доста би повишило доверието към електрическите транспортни средства. Затова не е изненадващо, че консорциум от 11 организации е извел като собствен приоритет тъкмо това. Температуроустойчивостта би трябвало да докара до усъвършенстван и най-много предвидим пробег – без това да значи спомагателни разноски и тегло.

„ Основната ни цел в границите на плана OSEM-EV е да създадем батериите устойчиви на външните температури , като използваме топлината от колата и охлаждаме или нагряваме благодарение на термопомпа “, споделя Рейнър Джон, координатор на плана от страна на Infineon Technologies. Освен тази компания в консорциума вземат участие Технологичният университет в Бърно, Институтът Фраунхофер, Техническият университет в Дрезден, Университетът в Шефийлд, Valeo, Siemens, Saft, I-FEVS, Hutchinson, Daimler и AVL.

Като цяло по плана са създадени редица решения за топлинно ръководство, в това число изолираност, системи за предпазване на топлинна сила, реформаторски подходи за отопление и изстудяване, електронен надзор на електрическата енергия и енергийните потоци, нараснала енергийна успеваемост на електрифицираните съставни елементи и подсистеми, както и функционалности за събиране на сила. В основата на концепцията е концепцията за термопомпите и мобилизацията на отпадната топлота от други подсистеми.

Комбинирано електрическо-термално енергийно ръководство усъвършенства освен енергийната успеваемост на задвижващите системи, само че и надеждността и живота на всяка подсистема в колата (снимка: osem-ev)

Благодарение на задълбоченото количествено схващане за енергийните потоци в електрическите транспортни средства, насъбрано по време на плана, консорциумът е съумял да проектира и усъвършенства енергийна архитектура за електрически автомобили и да създаде логаритми за „ комбинирано електрическо-термално енергийно ръководство “ . Това усъвършенства освен енергийната успеваемост на задвижващите системи, само че и надеждността и живота на всяка подсистема в колата.

Технологията е сполучливо демонстрирана в два разнообразни класа електрически транспортни средства: един от А-сегмент (малки, компактни автомобили) и един от C-сегмент (най-големите коли в категорията лек автомобил). Тези два сегмента са определени заради своите извънредно разнообразни условия и топологии и, най-важното, заради техния висок пазарен капацитет.

Докато проектите за комерсиализация към момента се разискват, Джон показва, че Daimler към този момент се готви да тества технологията в личен първообраз и има намерение да включи новите съставни елементи в бъдещите си модели. I-FEVS, въпреки това, ще наблюдава личния си демонстратор (малък камион, основан за доставка на храна) и дава подробни проекти на всички сътрудници по плана.

Едно е несъмнено: рано или късно новото потомство електрически коли, работещи при съвсем всички атмосферни условия , ще бъдат на пътя. Те ще могат да се похвалят с оптимално потребление на сила, ще резервират температурния комфорт в купето и багажника и няма да ни изненадват с непредвидени сривове на наличния заряд в батериите. Само ще би трябвало да изчакаме още малко.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР