Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без

...
Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без
Коментари Харесай

Докъде се докарахме: Българско семейство с 15 деца няма пари за коледни подаръци и съжалява, че не е циганско, за да получва помощи от социалните!

Едно българско семейство с 15 деца ще посрещне Коледа без дарове и непотребни разточителства. " Елха си имаме, само че под нея положителният дъртак няма да остави нищо. Сигурно не сме слушали задоволително и не заслужаваме ", изяснява с тъжна история бащата Кирил Славев. В фамилията от село Царево в този момент живеят три от децата – към момента малолетните. Останалите са се пръснали, множеството от тях са си намерили работа и си изкарват хляба по почтен метод, както са ги учили. Някои от тях имат и деца, с което броят на многолюдната рода се усилва още повече. Семейството ще посрещне Коледа без дарове и една от аргументите за това е, че няколко години обществените служби в Свищов отхвърлят да провиснал помощи на многодетните родители, тъй като приходите на фамилията надвишавали нужния за това най-малко, написа " Монитор “.

Бащата на 15-те българчета Кирил Славев работи в селската земеделска кооперация и по личните му думи получава към 600 лева Майката Румяна от много години не работи, само че не тъй като не желае, а тъй като не може да си откри такава работа, която да и разрешава да се грижи за многочислената си челяд. Тя получава към 90-100 лева детски надбавки. Или общо приходите на двамата родители не надвишават 800 лева

С тези пари те се грижат и за трите си малолетни деца, както и за тези от пълнолетните, които към момента не могат да си намерят работа. Двамата съпрузи с доста труд и пот на челото са отгледали и възпитали своите синове и дъщери да бъдат родолюбиви и почтени българи и да не бягат от работа и отговорности.

Кирил и Румяна няколко пъти през последните години са подавали молби за разпределяне на обществени помощи в Дирекцията за обществено подкрепяне в Свищов, само че оттова все им отхвърлят.

Според бащата обществените стимулирали отхвърли си с това, че пълнолетните деца, които към момента са при родителите си работят и дружно с техните пари, общата сума, която влиза в фамилията надвишава законовия най-малко.

Един от представителите на дирекцията в Свищов, Тодоров, пък дава друго пояснение.

Според него бащата не отговарял на изискванията, защото работел като комбайнер в земеделската кооперация и получавал по 1500 лева на месец.

" Когато са отговаряли на изискванията сме им давали пари, когато не са отговаряли, не ", изясни Тодоров. Той беше безапелационен, че при тях в дирекцията имат документ, в който е записано, че месечният приход на Кирил Славев е към 1500 лева само че отхвърли да показа този документ, тъй като това било класифицирана информация.

Самият Кирил Славев обаче е безапелационен, казаното от общественият чиновник не дава отговор на истината.

" Първо не съм комбайнер, а съм тракторист. През лятото, когато е жътвената акция за 2-3 месеца фактически вземам към 1400 лева Но това е брутен приход. Като махнеш удръжките и заема ми към банката остават чисто не повече от 700 лева Дори и тези пари, като ги разделиш на най-малко пет индивида, колкото сме аз, брачната половинка и трите ми малолетни деца, прави по-малко от 150 лева на човек ", споделя бащата.

Той добавя и че тази сума той получава едвам три месеца в годината.

" През останалата част от годината вземам по към 600 лева на месец и като махнем от тях удръжки и заема, които погасявам, ми остават едвам не умрем от апетит. Това е нещастието ни, че сме се родили българи. Ако бяхме роми, да тропнем с крайник и да заплашим страната с правозащитните организации или със Страсбург, щяха да ни дадат помощи. Но в този момент ние сме дискриминирани в личната си страна. И след това за какво младежите бягали в чужбина. Ще бягат ами, защо да остават ", възмущава се Кирил Славев.

Първият заем от 15 хиляди лева Кирил изтеглил с цел да стегне къщата за челядта си. След това още веднъж със заеми и на погашение се снабдили и с главните мебели, ел. уреди и техника. Сега главата на фамилията изплаща следващия заем от 10 хиляди лева

Той и брачната половинка му не крият, че през годините нееднократно са получавали упреци за многото си деца. самите те признават, че мислели да имат три, а не 15. Но по този начин се случило. Въпреки това нито за момент не са помисляли да оставят някое от тях в дом за сираци.

Семейството е извънредно признателно на ръководителя на земеделската кооперация Ганчо Ламбев, който им е главната поддръжка в живота, както и на някогашният кмет на Свищов Станислав Благов, който преди години им подарил нова пералня. Въпреки финансовите неволи фамилията не пада духом и не губи религия в положителното.

Родителите и многочислената им челяд, към която към този момент се причисляват и първите внучета, употребяват всяка опция и мотив за празнуване. А такива не липсват, тъй като всеки месец най-малко по 1-2 от тях имат рождени дни. Освен това фамилията се събира дружно и на огромните християнски празници.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР