Едно българско момче, връстник на 12-годишната ми дъщеря, ѝ каза,

...
Едно българско момче, връстник на 12-годишната ми дъщеря, ѝ каза,
Коментари Харесай

Защо се махаме от България: украинки разказват

" Едно българско момче, връстник на 12-годишната ми щерка, ѝ сподели, че всички украинци би трябвало да умрат. Тя доста се изплаши. От този миг нататък желае да се върнем в Украйна. Каза, че по-малко се бои от ракетите там. "

Това ми разказва моя позната от Украйна, избягала в България още при започване на войната. Срещам се с нея и с други украинци малко след публикуването на постинга на Костадин Костадинов във Facebook, в който той се заканва, че " когато " Възраждане " стартира да ръководи, всички украински туристи, представящи се за бежанци, ще бъдат експулсирани от страната ни ".

" Исках да се хвана на хорото, само че ме изгониха "

Те са смаяни освен от изявленията на Костадинов против украинските бежанци, само че и от заливането на постройката на Европейската комисия (ЕК) в София с алена багра. Питат ме за какво в България, членка на Европейски Съюз, полицията позволява нещо сходно. Чудя се какво да им отговоря и по какъв начин да им обясня, че у нас освен това остава безнаказано. В това време една от познатите ми споделя с мен: " Още като пристигнахме в София, макар че българи ни помогнаха и се държаха добре с нас, усетихме, че доста хора тук са настроени срещу украинците. След това започнахме да се ориентираме кои от българските политици подстрекават такива настроения към Украйна. Виждахме техни симпатизанти, които правиха провокации по време на шествията в поддръжка на Украйна. Спомням си как на един подобен концерт седяхме настрана и мъже с българското знаме в ръце започнаха да ни подвикват да се махаме от България, че сме нацисти и не сме мечтани тук. Малко по-късно на близкия площад пред Народния спектакъл се събраха мъже и дами, пуснаха българска национална музика и започнаха да танцуват. Първо си споделих: колко е хубаво, че на два прилежащи площада се чува музиката на две култури и хората могат съвсем дружно да претърпяват някаква наслада. Доближих ги и ги попитах дали и аз мога да опитам и да се хвана на хорото. Но като схванаха, че съм украинка, те жестоко ми споделиха да отивам на другия площад при моята музика. Тук била българската. Тогава видях измежду тях таман тези, които ни нагрубяваха малко преди този момент. Изплаших се и бързо си потеглих. Много се натъжих, тъй като имам вяра, че общочовешките полезности би трябвало постоянно да са преди всичко и е неприемливо да унижаваш която и да е нация. Ако ние сме нацисти, както ни назовават някой хора тук, по какъв начин по този начин сме възпитани да зачитаме човешките полезности и права? Защо ритъмът на българското хоро ми харесва и бих се учила да го играя? А какви са тези българи, които в това време ме наскърбяват, назовават ни нацисти и ни споделят в очите, че желаят да умрем? "

" Не взимам помощи в България. Работя. "

" Следващата седмица си заминаваме от България ", споделя другата ми позната от Украйна. Тръгват си основно поради неприятното отношение към тях. " Винаги сме се чувствали ненужни и изолирани тук. Не знам за какво огромна част от българите, с които се срещнах, ни гледат толкоз неприятно. Може би тъй като хора като Костадинов им внушават, че украинските бежанци ощетяват България, защото им се плаща издръжка, която е за сметка на българите. Бих желала да кажа, че тези пари са отпуснати от Европейски Съюз. Но има и друго: аз да вземем за пример работя от вкъщи си за задгранична компания, тъй като съм графичен дизайнер. Не получавам издръжка или помощи. Много украинки също работят онлайн за украински и други компании. Ние всеки ден пазарим в България храна, облекла и всичко, което ни е нужно за децата. Ние оказваме помощ на вашата стопанска система, тъй като оставяме парите си тук. Защо никой не изяснява на българите това? "

" Защо трябва да умрем? "

Украинската ми позната с 12-годишната щерка също счита да напусне скоро България - поради неприятното отношение към тях. Споделя, че има и българи, които се държат с тях доста добре, " тези, които към този момент са ни опознали, построили сме някакви връзки и даже другарство ". Но малко по-късно се връща към случката с българското момче от началото на този текст: " Най-много ме заболя, когато щерка ми неотдавна се прибра разплакана и ужасена. Беше излязла да си играе с други деца до блока, в който живеем. Едно българско момче, връстник на дъщеря ми, ѝ сподели, че всички украинци би трябвало да умрат. Че Украйна е цялостна с нацисти и че Русия ще ги победи. Много се разстроихме. Опитах се да я убедя, че момчето се е шегувало, само че тя не повярва и ми сподели, че желае да се върнем в Украйна незабавно и че по-малко се опасява от съветските ракети, които падат в градовете ни. Ние ще си тръгнем. Всички ще си тръгнат, когато войната свърши. Едва ли някой ще желае да остане тук. Но ми се коства, че българите ще имате проблем с хора като Костадинов и партията му. Той популяризира неистини и от ден на ден българи му имат вяра. Другите политици би трябвало да му се опълчват, а и в медиите също. Според мен би трябвало да стартира спор за неговите неистини. Иначе не ви чакат хубави времена. Какви нацисти може да сме аз и щерка ми и за какво би трябвало да умрем, съгласно едно момченце на 12 години. Това е доста рисково нещо. "

" Костадинов популяризира неистини и от ден на ден българи му имат вяра " Снимка: BGNES

В края на срещата ми с украинските ми познати влязохме дружно в метрото. Те отидоха да си купуват билети. Попитах ги за какво не употребяват опцията за гратис пътешестване. А едната се усмихна и ми сподели: " Още като пристигнахме видях, че възрастните хора също се таксуват в метрото. Поинтересувах се дали става дума за някакви безвъзмездни карти. Оказа се, че пенсионерите си заплащат, въпреки и с понижение. Тогава си помислих, че щом българските пенсионери заплащат, аз също ще си заплащам пътуванията в София. Иначе не би било заслужено. "

***
Вижте и това видео от нашия списък от началото на войната:

Сергей и Лена от Киев, които откриха избавление в София

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР