Едно 18-годишно момиче не спира да удивлява света с енергията

...
Едно 18-годишно момиче не спира да удивлява света с енергията
Коментари Харесай

Малала Юсафзай - гласът на едно смело момиче срещу насилието и терора

Едно 18-годишно момиче не стопира да удивлява света с силата и смелостта си, да въодушевява и притегля почитатели за идеите и самодейностите си. За разлика от своите западни връстници, тя е политически и публично ангажирана от най-ранна възраст. Тя мечтае за свят, в който всяко дете има свободата да учи, свят без тероризъм и войни, и приказва настоятелно за своите фантазии на интернационалните конгреси и срещи с политици на високо равнище.

“Малала Юсафзай е носителка на Нобелова премия за мир, неотклонен деятел за цивилен права и обучение, създател на книга-бестселър, преведена на 40 езика, в това число и български. ”

Краткият й витален път е кондензиран с доста повече събития и смисъл от живота на средностатистическия възрастен. Родена е на 12 юли, 1997 година в региона Суат в Пакистан - страна, в която ролята на дамите е само да готвят, да раждат деца и да ги отглеждат. Баща й е създател на учебно заведение и човек, за който, както написа тя, “нямаше нищо по-важно от знанието ”. Именно той я предизвиква да се учи, да развива и показва жаждата си за познание и възприятието си за правдивост. Животът им се трансформира, когато талибаните ускоряват военния си надзор над региона - те не разрешават малкия екран, музиката, постановат ограничавания върху живота на дамите и посещаването на учебно заведение от девойки.

“Въпреки че обичахме учебното заведение, не бяхме осъзнали какъв брой значимо е образованието, до момента в който талибаните не се пробваха да ни попречат. Ходенето на учебно заведение, четенето и писането на домашните ни не бяха единствено метод да си прекарваме времето, те бяха нашето бъдеще. ”

Малала държи първата си тирада в отбрана на правото на девойките на обучение едвам на 11 години, а малко по-късно стартира да сътрудничи на BBC, като отразява измененията в живота на локалните хора. Критиките на Малала против режима на талибаните и обществената отбрана на правото на девойките на обучение ги провокира да създадат опит да я убият. На път за учебно заведение, в учебния бус тя е простреляна в главата от талибани. Състоянието й е сериозно, само че оцелява и се реалокира в Бирмингам, Англия, където написа и книгата си “Аз съм Малала ”. В първата след прострелването си обществена тирада пред Организация на обединените нации тя завява, че опитът за ликвидиране не е трансформирал нищо в живота й също така, че “слабостта, страхът и безнадеждността умряха ”, че не желае да отмъщава на талибаните, а желае обучение за “синовете и дъщерите на талибаните и на всички терористи и екстремисти. ”


Малала става най-младият лауреат на Нобелова премия. Снимка: Dailymail.uk

Международната общност реагира с възмущение на опита за ликвидиране на Малала и историята и образецът й стават световноизвестни. Малала печели доста поддръжници и разпростира активността си, като основава неправителствената организация Malala Fund. Понастоящем напъните й са съсредоточени върху обезпечаване на поддръжка и обучение на девойките в регионите на спорове, рецесии и военни режими-Пакистан, Нигерия, Йордания и Ливан, Сиера Леоне, Кения. По данни на нейната организация 62 милиона девойки по света не посещават учебно заведение и в 70 страни девойки са били обект на принуждение поради желанието си да отидат на учебно заведение. На своя 18-ти рожден ден тя откри в Ливан учебно заведение за сирийски бежанци-момичета и изиска от международните водачи да влагат “в книги, а не в патрони ”.

Думите на Малала са смели и ясни, откровени и мъдри, цялостни със съпричастност към другите и религия в това, че светът може да бъде по-справедлив за всички. Те ни учат и ни припомнят съществени неща, които знаем, само че за които множеството от нас избират да не мислят - че познанието е мощ, че неравенството и насилието са всекидневие в преобладаваща част от света, че девойките към момента са по-непривилигеровани и уязвими в световен мащаб.


Снимка: The Guardian

Думите на Малала Юсафзай

“Не приказвам от свое име, а от името на тези без глас. Тези, които са се борили за своите права. За своето право да живеят в мир. За своето право да се отнасят към тях почтено. За своето право на равни благоприятни условия. За своето право на обучение. ”

" Когато целият свят мълчи, даже един глас става всесилен. “

“Осъзнаваме смисъла на гласа си, единствено тогава когато ни карат да мълчим ”

“Няма по-голямо оръжие от знанието и по-голям източник на познание от писменото слово ”

“Образованието е една от благодатите на живота-и една от неговите нужди. ”

“Ако един мъж може да унищожи всичко, за какво едно момиче да не може да го промени? ”

“Нека стартираме славна битка против неграмотността, бедността и тероризма, дано хванем книгите и химикалките си, те са най-силните ни оръжия ”

“С оръжия може да убиете терористи, само че с обучение можете да убиете тероризма. ”

“Защо международните водачи одобряват, че за децата в разрастващите се страни е задоволителна базисна просветеност, а техните лични деца пишат домашни по алгебра, математика, просвета и физика? ”

“Момичето има силата да напредва в живота си. То е освен майка, сестра, не е единствено брачна половинка. Но момичето има, би трябвало да има еднаквост. Тя би трябвало да бъде получи самопризнание и тя има равни права с момчетата. ”

“Няма значение какъв е цветът на кожата ти, какъв език приказваш, в каква вяра вярваш. Всички тряба да се възприемаме като човешки същества и би трябвало се да почитаме един различен, би трябвало да се борим за нашите права, за правата на децата, за правата на дамите и за правата на всяко човешко създание. ”

“Колко е популярен Бог! Той ни е дал очи, с които да забележим хубостта на света, ръце, с които да я допираме, нос, с който да усещаме аромата му и сърце, с което да я оценим. Но ние не осъзнаваме какъв брой удивителни са нашите сетива, до момента в който не загубим някое от тях "

Заглавна фотография: Glamour
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР