Едно 10-годишно момиче от Стара Загора обра овациите на гостите

...
Едно 10-годишно момиче от Стара Загора обра овациите на гостите
Коментари Харесай

10-годишната Божидара се вдъхновява от езици, а пее като славей

Едно 10-годишно момиче от Стара Загора обра овациит е на гостите и участниците на откриването на тазгодишното издание на Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “ с осъществяването си на емблематичната национална ария " Притури се планината ".
Божидара Николова от 3 години пее в Детско-юношеския фолклорен хор " Жарава " при старозагорското Народно читалище " Родина ". 
Момиченцето е потомка на бежанци от Беломорска Тракия, откъдето е и песента, станала международно известна в осъществяване на Стефка Съботинова. Детето отишло на прослушване за хора, откакто дядо й, на който е кръстена, я попитал желае ли да пее национални песни. Взели я в хора и към този момент три години се учи на тънкостите на фолклорното пеене при Даниела Дюлгерова. Народните песни са й доста обичани и не може да дефинира коя й най-любима, само че най-вече обича да пее " Слънчице благо мамино ". Питам я не е ли изкушена от националните танци, а тя съществено ми дава отговор, че не е доста по танците, тъй като краката й са заплетени. На събора е с дядо си Божидар Димитров, който е занаятчия ковач на желязо и е на Улицата на занаятите с творбите си и с тези на щерка си Неделина, занаятчия на кована мед. Детето прави опити и в ковашкото изкуство около тях и споделя, че от време на време й се получава. Дядото пък ми споделя по какъв начин преди да тръгне Божидара на учебно заведение й дал да забие гвоздей и, тъй като не си блъснала пръстите, си споделил, че от нея ще стане ковач. На внучката ковашкото изкуство й е забавно, изяснява, че всеки подробност се прави на ръка с чука и става доста постепенно.
Тази година Божидара ще е в четвърти клас, ученичка е в IV главно учебно заведение " Кирил Христов ". Най-много й харесват британския и българския, а математиката не й е толкоз обичан предмет. Най-любимият обаче е музиката, въпреки че се оправя и с рисуването. " Но не толкоз добре. Не рисувам като художник, а просто и нормално. Не доста бебешки, само че не и като огромен човек - обикновено си е ", изяснява тя. Питам Божидара дали би учила в музикално учебно заведение по-нататък, а тя ми дава отговор съществено, че не, " тъй като музиката не й се отдава толкоз доста ". Макар да има време до кандидатстването, желае да учи в езикова гимназия. " Езиците повече ме въодушевяват, музиката ми харесва, само че пеенето ми е като занимание. " Хоби, което въодушевява слушателите й. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР