Едните засягат основно застрахователните посредници, а другите - БАЕЗ В

...
Едните засягат основно застрахователните посредници, а другите - БАЕЗ В
Коментари Харесай

Държавен вестник обнародва важни промени в застраховането

Едните засягат главно застрахователните медиатори, а другите - БАЕЗ

В Държавен вестник от през днешния ден бяха обнародвани измененията в Кодекса за застраховането, признати от Народното събрание на 22 ноември 2018 година Припомняме, измененията бяха гласувани от Министерски съвет при започване на месец октомври т.г. И засягат главно застрахователните медиатори, членовете на техните органи и чиновниците, които са директно заети с разпространяване на застрахователни артикули. Промените вкарват въвеждането на нови, повишени условия по отношение на познанията и квалификацията на тези специалисти. Новите условия са диференцирани по области на знания и по отношение на категориите на предлаганите застрахователни артикули, да вземем за пример за: лицата, разпространяващи застрахователни или презастрахователни продукти; за метода на разпространяване на застрахователни и презастрахователни продукти; за общите правила за възнагражденията на разпространителите на застрахователни продукти; за ръководството и контрола на застрахователните продукти; за квалификацията и положителната известност на чиновниците, които оферират застрахователни и презастрахователни продукти;а за застрахователните агенти; за медиаторите, които оферират застраховки като спомагателна активност.
С измененията се вкарват нови правила за трансграничното осъществяване на активността по застрахователно ходатайство и за надзора върху него. Уредена е детайлна процедура по изпращане на уведомления сред надзорните органи. Предлага се също по този начин механизъм за систематизиране на пълномощията сред надзорните органи на страната членка по генезис и страната членка по седалището на клона на застрахователните медиатори.
С измененията се актуализират минималните размери на застрахователната сума по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лева за имуществени или неимуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел става 10 420 000 лева, а досегашният размер от 2 000 000 лева за вреди, породени на имущество – 2 100 000 лева.

Още едни промени със знак обезпечаване бяха обнародвани в Държавен вестник. В брой 100/04.12.2018 влязоха в действие измененията в Закона за експортното обезпечаване. Те касаят системата на ръководство на " БАЕЗ " ЕАД, като Междуведомственият съвет за експортно обезпечаване (МСЕЗ) отпада и се заменя с Надзорен съвет на " БАЕЗ " ЕАД. По този метод се прави и преход от едностепенна система на ръководство (Общо заседание и Съвет на директорите) към двустепенна (Общото заседание, Надзорен и Управителен съвет). Някои от наредбите в Закона за експортното обезпечаване отпадат, а други се хармонизират с настоящия Кодекс за Застраховането.
Още по тематиката 03 Октомври 2018 | Правителството утвърди промени в Закона за експортното обезпечаване 03 Октомври 2018 | Одобрени са по-високи предели на отговорност по автомобилната " Гражданска отговорност "
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР